Podržan prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede

Preporučujemo

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je razmatrao i podržao Prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u Federaciji BiH i Prijedlog zakona o poticanju razvoja male privrede u Federaciji BiH.

“Smatramo da je to značajan iskorak na način da se definiše da minimalno jedan posto sredstava za obje namjene iz budžeta FBiH svake godine treba da bude rezervirano za poticaj maloj privredi, odnosno jačanju poduzetničke infrastrukture, izuzev kada imamo neke krizne, nepredvidive situacije, kada vlada treba jasnija, šira budžetska sredstva”, kazao je novinarima predsjednik Odbora Admir Čavalić.

- -

Po njegovim riječima, članovi Odbora su danas konstatovali da je ovo jedna dobra stvar, da će unaprijediti poduzetništvo u Federacije BiH i pomoći maloj privredi.

Odbor je razmatrao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, koji je predložio klub HDZ-a BiH.

Čavalić kaže da se Odbor nije izjasnio po pitanju proslijeđivanja ovog prijedloga izmjene zakona u dalju parlamentarnu proceduru.

“Smatramo da se treba uvažiti mišljenje Vlade Federacije BiH, koja navodi da taj postupak treba da vodi nadzorno resorno Ministarstvo energetike. S druge strane, smatramo da je ugrožena proceduralnost na način da se nisu konsultirali predstavnici Saveza gradova i općina, odnosno općine koje direktno planiraju svoje budžete u skladu sa ovim izmjenama zakona, ovog zakonskog rješenja”, pojasnio je Čavalić.

- -

Napomenuo je da su te općine pisale predstavnicima Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku, “gdje su upozoravali da bi ovo dovelo do neke pravne neizvjesnosti”.

“Tako da Odbor nije dao pozitivno mišljenje da ovo ide u parlamentarnu proceduru. Također, nismo dali pozitivno mišljenje za Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine. Ne zbog obrazloženja predstavnika Ministarstva finansija, već zato što nismo dobili predstavnike nadležnog Ministarstva poljoprivrede, da dođu da nam obrazlože zašto se zadužujemo”,kazao je Čavalić.

Dodao je da se ovo i ranije spominjalo u parlamentu, pri parlamentarnim raspravama.

“Ministarstvo finansija odradi svoj dio posla, dođu i obrazlože tehnički kako se zadužujemo. Međutim, s druge strane, ne samo Ministarstvo poljoprivrede danas, ranija federalna ministarstva su kreirala tu tradiciju i običaj da ne dolaze i da ne obrazlože meritum zaduženja, odnosno zašto se zadužujemo i zašto se konkretno troše ta sredstva u narednom periodu. Imali smo situacije na Federalnom parlamentu da zastupnici nemaju kome postaviti pitanje na koji način će se trošiti ta sredstva koja plaćaju porezni obveznici”, naveo je Čavalić.

Kaže da je zbog toga Odbor jednoglasno usvojio zaključak da pozivaju nadležno ministarstvo da, ako se već nije pojavilo na Odboru, ipak dođu sutra na sjednicu Federalnog parlamenta i da poslanicima obrazlože zašto se zadužujemo.

Najnovije

Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima ako izgubi vlast: Ići ćemo da se bijemo po ulici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je Srpska napredna stranka (SNS) spremna da "ne prizna" izbore i da...