Pogledajte koliko u Njemačkoj plaćaju konobare, kuhare i berače

Preporučujemo

Nezaposleni stanovnici u našoj državi ovog ljeta imaće priliku da zarade konobarisanjem, radom u kuhinji, berbom u vinogradima ili čuvanjem stoke u Njemačkoj, čije kompanije su vrijednim sezoncima spremne da plate i do 2.500 eura mjesečno.

Njemačka Savezna agencija za rad konstantno bilježi pad nezaposlenosti u toj zemlji, a osim što su im potrebni stalni radnici, poslije zimske pauze kompanije traže i sezonce, za kojima najviše vape ugostiteljstvo, građevinarstvo i poljoprivreda.

- -

Potvrdio je to “Glasu Srpske” i direktor portala “EU posao” Andrej Rosić, istakavši da je na njihovom portalu trenutno moguće pronaći oglase za sezonske poslove konobara, radnika u hotelu, kuhara, pomoćnih radnika u kuhinji, vinogradara, sakupljača i berača plodova, te stočara, odnosno radnika u stajama.

Što se građevinara tiče, prema njegovim saznanjima, firme ih sada uglavnom angažuju kao stalnu radnu snagu.

„Konobari moraju posjedovati viši stepen poznavanja njemačkog jezika, jer su svakodnevno u direktnom kontaktu sa strankama, dok je za ostale poslove uglavnom potrebno osnovno poznavanje njemačkog“, naveo je Rosić, pojašnjavajući da ostali uslovi zavise od poslodavca.

Prema njegovim riječima, poslodavci uglavnom ne insistiraju na radnom iskustvu, ali je ono dodatni plus.

- -

„Sezonci mjesečno u prosjeku mogu da zarade od 2.000 do 2.500 eura. Poslodavci nude puno radno vrijeme, odnosno 40 sati sedmično, a svaki prekovremeni rad dodatno je plaćen“, kazao je Rosić, naglašavajući da u Njemačkoj sada i sezonski radnici moraju biti prijavljeni i osigurani.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...