Pogledajte snimak privođenja u Operativnoj akciji Centar

Preporučujemo

Pripadnici Granične policije BiH 9. oktobra 2018. prema nalogu Tužilaštva BiH, realizirali su završne aktivnosti operativne akcije Centar usmjerene protiv organiziranog krijumčarenja migranata preko bh. teritorija.

Specifičnost OA Centar, jedne u nizu akcija GPBiH, je u činjenici da su kao krijumčari ljudi prvi put identificirani, a potom i lišeni slobode ilegalni migranti. Pretresi su izvršeni u jutarnjim satima na području Sarajeva i Mostara.

- -

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranatau vezi s krivičnim djelom “krijumčarenje ljudi“ lišena su slobode dvojica državljana Pakistana, državljanin Irana i državljanin BiH. Četvorica osumnjičenih bit će predata Tužilaštvu BiH.

Prikupljanje i obrada informacija akcije „Centar“ počele su u julu 2018. U sklopu akcije policijski službenici identificirali su još deset osoba koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u R. Hrvatsku, koje će biti obuhvaćene u istom predmetu.

Dokumentirano je da je ova organizirana grupa krijumčarila migrante koji su u BiH ušli na području Višegrada i Bijeljine, dok su ih u R. Hrvatsku pokušali prebacivati na području Zapadne Hercegovine.

Za krijumčarenje preko bh. granice su naplaćivali 1.500 eura po osobi, dok su za krijumčarenje do Italije uzimali 4.000 eura. Stranci koji su plaćali usluge prijevoza i ilegalnog prelaska granice u najvećem su procentu ekonomski migranti, radno sposobni i punoljetni muškarci iz Irana, Iraka, Afganistana i Pakistana.

- -

Policijski službenici Granične policije BiH uz pojačane mjere u cilju odvraćanja državljana visokog migracijskog rizika koji na ilegalan način pokušavaju ući u BiH i detaljne preglede teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore, aktivno prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim grupama koje stiču protupravnu imovinsku korist za prijevoz i krijumčarenje migranata. Aktivnosti pripadnika GPBiH na sprečavanju organiziranog krijumčarenja migranata preko bh. granice će se nastaviti i u narednom periodu.

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...