Neko drugo vrijeme: Pogledajte snimke Sarajeva, Mostara i Jajca iz 1934. godine

preporučujemo

Jugoslovenska kinoteka počela je objavljivati snimke svoje arhive na YouTubeu.

Između ostalih snimaka iz različitih dijelova Jugoslavije, tu su se našle i snimke Sarajeva, Mostara i Jajca iz 1934. godine.

Kako piše u opisu kanala, Nacionalni filmski arhiv Republike Srbije osnovan je 1949. godine s ciljem da prikuplja, čuva i prezentira domaće i strane, igrane i dokumentarne filmove te druge materijale važne za istoriju kinematografije.

Ulica kralja Aleksandra Karađorđevića sa zgradom Zemaljske banke, Saborna crkva, Sarajevska katedrala, gradske ulice. Prodavac limunade, djeca piju vodu sa česme, kupalište Bembaša. Muslimanski teferič, grupa momaka i djevojaka u nošnji. Stari muslimani, baščaršijske zanatlije pri radu. Ulica kralja Petra kraj Miljacke.

 

Pogled na Šeher-Ćehajinu ćupriju i gradsku Vijećnicu. Pogled na grad sa minaretima i krovovima, Baščaršijska džamija, Gazi Husrev-begova džamija i Sahat kula, pogled na grad sa brda, Baščaršijski dućani i zanatske radnje, mještani i turisti. Trg Baščaršija sa Sebilj fontanom, pijaca na trgu, zabrađene žene, pravoslavni i muslimanski trgovci u narodnim nošnjama, hranjenje golubova.

 

Gazi Husrev-begova džamija, hodža poziva vjernike na molitvu, dvorište džamije, ritualno pranje nogu prije ulaska na molitvu, masa muslimana ispred džamije u molitvi. Narodne nošnje i običaji muslimana, inscenacija starih običaja u tradicionalnoj nošnji. Tkanje ćilima na razboju.

 

Mostar, stari kameni most iz 1566. godine. Saborna crkva, stara čaršija, pazarni dan na pijaci ispred Novog hana, mnoštvo mještana u narodnim nošnjama.

 

Jajce, panoramski pogled na grad i tvrđavu. Vodopad na Plivi, srednjevjekovne vodenice na Plivi kod Jajca.

 

Istočna Hercegovina, seoska slava, gajdaš svira, muškarci i žene igraju narodnu igru. Djevojke u tradicionalnoj nošnji, mještani u kolu. Iznošenje hrane i zajednički ručak.

Pročitajte:  Sarajevo jutros četvrti najzagađeniji grad na svijetu

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...