POGLEDAJTE SVA IMENA Stranačke privilegije: Na listama za sigurne mandate “veterani kompenzacija”, predsjednici stranaka…

Preporučujemo

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, nakon razmatranja izvještaja o izvršenim provjerama, ovjerila 73 kandidatske liste za dodjelu kompenzacijskih mandata sa ukupno 842 kandidata. Do isteka roka 41 ovjereni politički subjekt je dostavio navedene liste i sve su ispunile uslove za ovjeru.

Na ove liste obično idu stranački funkcioneri koji dobivaju stranačke privilegije i ne moraju strahovati od preferencijalnih glasova.

- -

Od 28 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji se biraju iz FBiH, njih sedam je s kompenzacijskih listi, a od onih koji se biraju iz RS od 14 zastupnika pet će biti izabrano s ovih listi, ovisno o rezultatima koji stranke postignu na izborima.

Kada je riječ o entitetskim parlamentima, tu je još veći broj kompenzacijskih mandata.

Od 98 mandata u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, čak 25 su kompenzacijski, a u Narodnoj skupštini RS-a od ukupno 83 zastupnika njih 20 će biti izabrano s kompenzacijskih listi.Tako je BPS – Sefer Halilović na prvo mjesto kompenzacijske liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH stavio svog predsjednika Sefera Halilovića, a za Predstavnički dom Parlamenta FBiH Agana Delibajrića, dok je na trećem mjestu aktuelni ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

Stranka za BiH je za Predstavnički dom Parlamenta BiH na prvo mjesto stavila Muhidina Alića, dok je za Predstavnički dom FBiH prvi Besim Imamović. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić osigurao je za sebe ulazak u Predstavnički dom Parlamenta BiH stavljajući sebe za nosioca kompenzacijske liste, a u Parlamentu FBiH to je Elvir Karajbić.

- -

Na siguricu igra “veteran sa kompenzacijskih lista” Halid Genjac i to za Parlament BiH, dok je nosilac SDA za Parlament FBiH aktuelni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević. Za kompenzacijski mandate u Parlamentu BiH “borit” će se sa prve pozicije i Adil Osmanović.

Među nosiocima je još jedan “kompenzacijski veteran” Munib Jusufović, i to ponovo za Parlament FBiH, dok je Damir Arnaut na prvom mjestu SBB- Fahrudin Radončić za Parlament BiH.

I predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ne prepušta ništa slučaju, te je nosilac kompenzacijske liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Vjeruje on glasačima, ali kompenzacija je kompenzacija, te se na prvom mjestu liste Nezavisnog bloka za Državni parlament našao Salko Sokolović.

Narod i pravda je ukazala tu “čast” Kemalu Ademoviću koji nakon mandata kantonalnog zastupnika ovoga puta se odlučio preseliti u klupe Državnog parlamenta.

POGLEDAJTE KO SE SVE NALAZI NA KOMPENZACIJSKIM LISTAMA 

(E.L.)

Najnovije

Iz hotela Central demantuju Čengića zbog izjave o kiriji: Pokušava da na nezakonit način raskine ugovor

  Nakon intervjua načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića u Klix studiju s Emelom u kojem je govorio o ugovornom...