Pojačane mjere sigurnosti: Počeli parlamentarni izbori u Pakistanu

Preporučujemo

 Uz pojačane mjere sigurnosti u Pakistanu se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima nešto više od 105 miliona registriranih birača bira novi saziv državnog i pokrajinskih parlamenata, javlja Anadolu Agency (AA).

Biračka mjesta širom Pakistana, njih više od 85.000, otvorena su jutros u osam sati po lokalnim vremenu, a shodno izbornom sistemu te zemlje svaka od pokrajina bira svoje izaslanike u pakistanskom parlamentu.

- -

Nacionalni parlament broji 272, a pokrajinske skupštine ukupno 577 zastupničkih mjesta. Za te pozicije kandidiralo se nešto više od 12.000 kandidata.

Parlament Pakistana bira se na mandat od pet godina, a partija koja dobije najveći broj zastupnika će dati i mandatara za sastav nove vlade.

Biračka mjesta bit će zatvorena u 18 sati po lokalnom vremenu, a najveća borba vodit će se između tri najjače političke partije i jedne koalicije.

Anketna istraživanja najviše šansi daju Muslimanskoj ligi Pakistana – Nawaz (PML-N) na čelu koje je bivši premijer Nawaz Sharif i Pakistanskom pokretu za pravdu (PTI) kojeg vodi Imran Han.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...