Polaganjem cvijeća na Kovačima počelo obilježavanje godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Preporučujemo

Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem dužne počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH, u petak, 31. augusta 2018. godine, zvanično je započelo obilježavanje 26. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Prema protokolu manifestacije, koju je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, cvijeće je prvo položeno ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

- -

U ime Općine Centar delegaciju su činili: Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, vijećnik Hamdija Hasanović, Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, kao i predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić.

Delegacije su obišle i ostale utvrđene lokacije gdje su na dostojanstven način odali počast svim poginulima tokom posljednje opsade grada: mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te na gradskom groblju Lav, katoličkom groblju Sveti Josip i pravoslavnom groblju Sveti Marko.

Obilježavanju godišnjice također su prisustvovali i predstavnici boračkih udruženja iz Centra: Udruženja maloljetnih boraca općine Centar, JOB “Unija Veterana”, Udruženje ratnih vojnih invalida, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Udruženje “Bosnae Zelene beretke”.

U subotu 1. septembra 2918. godine je planirano svečano postrojavanje veterana brigada Prvog korpusa Armije RBiH i njihov defile sa ratnim zastavama kroz grad do spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva kao i spomen-obilježja „Vječna vatra“ gdje je predviđeno polaganje cvijeća i odavanje dužne počasti. Istog dana u poslijepodnevnim satima u amfiteatru Memorijalnog kompleksa na Kovačima planirano je održavanje svečane akademije povodom obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

- -

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja proteklog rata povećao na 40.500 pripadnika.

Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine, od čega su 472 pripadnika odlikovana najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, 19 priznanjem Srebreni štit, dok je 29 pripadnika ovog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH.

Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem „slavna“, a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem „viteška“. Jedan od komandanata Prvog korpusa Armije RBiH je bio sadašnji načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...