Policija u Prijedoru maltretirala povratnika: Tražili mu da preda oružje, on kaže da ga nema

Preporučujemo

Emsud Brdar, star 60 godina, jučer je odveden u policijsku stanicu u Prijedor i maltretiran.
Kako je za Politicki.ba rekao, pred njegovu kuću u selu Zecovi pojavili su se policajci i zatražili da pođe s njima.

– Nisu imali nikakav nalog. Samo su pokazali neke značke i rekli da trebam poći s njima. Nisu rekli zašto. Kada sam pitao o čemu se radi, rekli su mi da trebam dati iskaz.
Odgovorio sam da iskaz mogu dati i pred svojom kućom, da nema potrebe da idem u Prijedor i da imam već ranije zakazan ljekarski pregled. Oni su insitirali da moram poći s njima – započeo je Brdar.

- -

Dodaje kako su se on i supruga spremili te otišli.
– Mislio sam da trebam pričati šta znam o ratnim zločinima koje su počinili 1992. U mojoj porodici tada je devetero pobijeno – ispričao je na početku razgovora za Politicki.ba Brdar.
Kaže da je sproveden u Prijedor i da su ga policajci verbalno maltretirali.
– Uveli su me u neku sobu br. 6. Policajci su mi počeli govoriti da “donesem i dobrovoljno predam”. Nisam znao o čemu pričaju. Kada sam pitao “šta da predam”, rekli su mi da se radi o oružju – naveo je on.
Brdar kaže kako oružje nema.

– Kada sam im to rekao, postali su grubi. Jedan mi se unosio u facu, drugi je pominjao nož, kao dat će mi da mogu napasti policajca, galamili su, jedan je prijetio da bi me mogao baciti kroz prozor.

Moja supruga je stajala ispred policije i čekala. Kako sam im stalno govorio da nikakvo oružje nemam i kad sam pitao zašto su me uopće priveli, donijeli su mi nalog za saslušanje. Uzeo sam to i, na kraju, otišao kući – priča dalje Brdar.
Poziv Brdaru za saslušanje

Ističe da je doživio “provociranje, a ne ispitivanje” i da je sve nastavljeno i danas.
– Jučer sam propustio pregled kod ljekara zbog njih.  Rekli su mi da će doći da pretresu kuću i imanje.  Zbog toga ni danas ne mogu ljekaru. Meni je 60 godina, bolestan sam, a prijete mi ni zbog čega – kaže.

- -

Danas je u drugom dijelu Bosne i Hercegovine saslušanje Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra.
Njega je osoba koju ni ne zna, prijavila da joj je prijetio…

Najnovije

Sutra dženaza tragično preminulom Adnanu Šemiću

Adnan Šemić iz Mostara preminuo je danas u 23. godini. Borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti...