Policija upala u ured glavnog Putinovog neprijatelja: Uhapšeni saradnici Alekseja Navaljnog

Preporučujemo

Ruska policija u nedjelju je upala u ured Alekseja Navaljnog u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhapsila njegove saradnike, saopštili su saradnici vodećeg političkog protivnika Kremlja koji je za danas najavio proteste.

Navaljni je svoje pristaše pozvao u nedjelju na proteste širom Rusije kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog “lažnih” predsjedničkih izbora 18. marta na kojima se očekuje pobjeda Vladimira Putina.

- -

Navaljni ne može sudjelovati na izborima zbog sudske presude za koju on tvrdi da je djelo Kremlja. Policija je u nedjelju ujutro na silu ušla u njegove urede u Moskvi, prekinuvši direktan prijenos protesta na istoku zemlje, objavio je tim Navaljnog na društvenim mrežama.

Policija je uhapsila i više zaposlenika organizacije koju je osnovao Navaljni, Fonda za borbu s korupcijom (FBK) te lokalne pristaše opozicijskog čelnika, navodi isti izvor.

Pristaše Alekseja Navaljnog su se u nedjelju ujutro okupili na ruskom dalekom istoku i u Sibiru. Glavni protesti počinju u podne po srednjoeuropskom vremenu u Moskvi i u Sankt Peterburgu.

Gradonačelnica Moskve, koja nije izdala odobrenje za skup, upozorila je da će zatražiti “pravosudne mjere” za opozicijskog čelnika.

- -

Aleksej Navaljni (41) je triput uhapšen 2017. zbog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka hiljada prosvjednika širom zemlje i s više stotina uhapšenih, prenosi SB.

Najnovije

Izraelski general: Iran je supersila u dronovima i raketama, ali ne i u odbrambenom smislu

Izraelci tvrde da bi njihova zemlja imala malo problema s pogađanjem ciljeva unutar Irana ako odluči direktno odgovoriti na...