- Advertisement -

Politico o odnosu EU prema BiH: Piromani rade kao vatrogasci

Preporučujemo

Online izdanje vanjskopolitičkog magazina Politico piše da Evropska unija nema konkretan odgovor na krizu u Bosni i Hercegovini. Ocjena je da je riječ o ograničenoj reakciji.

Napomenuto je da vlast Republike Srpske ima aktivnosti koje su, kako je navedeno, povezane sa secesionističkim nastojanjima. Ukazano je na incidente u ovom entitetu uoči obilježavanja njegovog neustavnog dana te da je samo obilježavanje bilo uznemirujuće.

Istaknuto je da je Evropska unija izrazila zabrinutost zbog ovih događaja, ali da u Uniji ne postoji jedinstvo po pitanju Bosne i Hercegovine, tj. odnosa prema članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku SNSD-a Milorada Dodika.

-Članice EU čak nisu ujedinjene naspram Dodikove politike, dok Mađarska toj politici daje podršku-, piše Politico.

Njegovi sagovornici smatraju da je EU djelovala tokom ranijih kriza, a onda bi se davanjem ustupaka političarima povukla. Profesor na Univerzitetu Grac Florian Bieber je podsjetio da EU zaobilazi institucije, odnosno da isključivo pregovara s čelnicima etničkih stranaka.

Prema Bieberovim riječima, političari dovoljno obećaju Uniji kako bi ona potom okrenula leđa.

-Dok EU trepne ili gleda negdje drugo sabotiraju ono što je dogovoreno-,dodaje.

To je u izjavi za Politico nazvao kontinuiranim fenomenom da su piromani ti koji rade kao vatrogasci. Smatra da je EU imala mnoštvo prilika da shvati šta se zaista dešava u Bosni i Hercegovini te je podsjetio da već 26 godina postoji isti politički sistem.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...