Politika se uplela u sport: Zeljković najavio povratak reprezentacije RS-a koja je mirovala 21 godinu

Preporučujemo

Nogomet u Bosni i Hercegovini mogao bi dobiti novi udarac uplitanjem politike u sport nakon što je prošle godine u posljednji tren otkazana prijateljska utakmica između naše selekcije i Rusije.

Naime, čelnici Fudbalskog saveza RS-a bi na narednoj sjednici (12. februar) trebali razmatrati prijedloge za selektore i članove stručnih štabova svih uzrasnih kategorija, od pjetlića do seniora.

Koordinator svih reprezentativnih selekcija FSRS Zoran Deket dobio je zadatak da predloži imena i da uspostavi sistem, a pažnju je izazvalo pitanje o oživljavanje seniorske selekcije.

“Razmišljamo u tom pravcu i veoma brzo ćemo razgovarati na tu temu. Sredinom februara imat ćemo i sjednicu Izvršnog odbora Fudbalskog saveza RS-a na kojoj ćemo utvrditi neke stvari i organizovati reprezentativne selekcije u svim uzrastima, uključujući i seniorsku. Treba imenovati i sve selektore, odnosno stručne štabove svih reprezentacija. Radit ćemo i na reorganizaciji kalendara takmičenja koji treba biti podudaran s istim aktom na nivou Nogometnog saveza BiH. Imamo i jednu ideju za juni o kojoj ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme”, rekao je predsjednik NS BiH Vico Zeljković, a prenosi Srpskainfo.

Seniorska selekcija RS-a nije odigrala nijednu utakmicu još od 2002. godine, a u međuvremenu su čelnici Nogometnog saveza BiH dali saglasnost FSRS da njegove reprezentativne selekcije mogu igrati prijateljske i međunarodne utakmice.

U Nogometnom savezu BiH to su pravdali da je odluka u interesu razvoja nogometa, ali je pitanje kako će na sve ovo reagovati svjetska i evropska nogometna federacija (FIFA i UEFA).

Manji bh. entitet je u prethodnom periodu imao od pionirskih do “U-23” selekcije koje su nastupala u Beogradu, Novom Sadu, Udinama, Ženevi, Jablonecu i mnogim drugim gradovima.

Seniorski tim RS-a odigrao je tri međunarodne utakmice. Prvi meč imali su protiv selekcije grčkog grada Kavala, a onda su 2001. godine imali turneju u Njemačkoj gdje su se sastala s amaterima Bayerna (B tim) i drugoligašem Schweinfurtom.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...