- Advertisement -

Poljoprivrednici će zbog poskupljenja morati smanjivati stočni fond, za đubrivo umjesto 80 potrebno 200 KM

Preporučujemo

Svakodnevna poskupljenja kojima su izloženi građani Bosne i Hercegovine i nedovoljni ekonomski programi koji bi poslužili kao balans u ekonomskoj krizi sve više građana vode u siromaštvo.

Fedahija Hrnjić je poljoprivrednik iz Tuzlanskog kantona koji će ove godine za sjetvu izdvojiti tri puta više sredstava u odnosu na prošlu 2021. godinu.

– Poređenja radi, za đubrivo koje je koštalo 80 KM, sada je potrebno izdvojiti 200 KM po metru, dok vrećica kukuruza, koja je koštala 58 KM, sada košta otprilike i do 160 KM. Na sve to cijena mlijeka je ostala ista od 0,45 do 0,50 feninga – kazao je Hrnjić za Fenu.

Direktor Udruženja Multi i ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da kriza najviše pogađa sitne poljoprivrednike.

– Očekujem da će dosta njih privremeno ili trajno zaustaviti proizvodnju. Sada je pravo vrijeme za okrupnjavanje poljoprivredne proizvodnje i subvencioniranje tehnoloških ulaganja. Kriza pokazuje da je u današnjem svijetu nemoguće imati nezavisnu privredu, pa čak i kada je riječ o poljoprivredi, odnosno proizvodnji hrane – istakao je Čavalić za Fenu.

Vlada Tuzlanskog kantona u proteklom periodu izdvojila je skoro osam miliona za pomoć poljoprivredi, međutim za Fedahiju Hrnjića, vlasnika farme, ovo nije bilo dovoljno u odnosu na poskupljenja s kojima se moraju nositi poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu.

– Stanje je teško, mnogo farmera je ugasilo svoja gazdinstva, ali ja sam optimist da ću opstati, možda ne u onom postotku koji bih htio, ali u smanjenom broju grla siguran sam da ću opstati – kazao je Hrnjić.

Smanjena prodaja hrane, zbog kupovne moći građana, bit će jedan od razloga što će poljoprivredna proizvodnja u proljeće 2022. godine biti prepolovljena, prema procjenama struke.

Pročitajte:  Svaki građanin Tuzle koji napuni 18 godina na poklon dobija godišnju kartu Narodnog pozorišta

Čavalić smatra da globalno poskupljenje ne amnestira vlasti Bosne i Hercegovine od odgovornosti za težak ekonomski položaj građana te da su u ovoj situaciji trebali uvesti brže reformske zakone koji bi omogućili povećanje neto plata za 200-300 KM.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Cazin: Maturant pištoljem izvršio samoubistvo u porodičnoj kući

Velika tragedija dogodila se sinoć u Cazinu gdje je samoubistvo izvršio 19- godišnji maturant Gimnazije, saznaje portal "Avaza". Portparol MUP-a...