Poljoprivrednici dižu glas: Ne smije biti povlašetnih u Programu isplate poticaja

Preporučujemo

Nakon otplate duga iz 2014., sredstva za poljoprivredu su ove godine manja nego prošle. Svaka vrsta proizvodnje je morala podnjeti određenu žrtvu. Nismo zadovoljni, ali moramo biti solidarni, saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

– Nažalost, jedan dio poljoprivrednika i njihovih političkih predstavnika traži privilegovanu poziciju. Traži se da se poticaj na uzgoj svinja vrati na prošlogodišnji nivo, te da se poveća poticaje na pšenicu i uljarice. Da ovi zahtjevi budu ispunjenim uzgoj svinja, pšenice i uljarica imali bi povlaštni položaj u odnosu na, na primjer, proizvodnju mlijeka kojom se bavi velika većina federalnih poljoprivednika.

- -

Još gore, pojedini hrvatski poljoprivrednici i hrvatske stranke, dakle glavni zagovarači ovakve raspodjele novca, stavljaju pred nadležnim institucijama ultimatum: ili njihov Program isplate poticaja ili nikakav Program. Imaju pri tom način da u nedogled odgađaju njegovo usvajanje kroz blokadu rada Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji treba da sazove njegov predsjednik, inače delegat HDZ-a BiH.

Činjenica je da ne možemo biti zadovoljni nivoom izdvajanja za poljoprivredu. Ipak, u ovom trenutku nemamo više uticaja na budžet i moramo pravedno rasporediti ono što imamo na raspolaganju. Stoga, pozivamo Odobor za poljoprivredu Doma naroda da se što prije očituje o ovogodišnjem Programu, a Vladu Federacije da ga što prije usvoji i da se pri tom ne obazire na nikakve ucjene, piše agencija Patria.

Završena je javna rasprava, udruženja poljoprivrednika su dale podršku Programu, na pragu smo sjetve, tako da više nemamo vremena za čekanje – stoji u reakciji poljoprivrednika.

Najnovije

SIN ZLOČINCA RATKA MLADIĆA TVRDI: Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije…

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori,...