Poljski ambasador u Francuskoj: Ako Ukrajina ne bude u stanju da se odbrani Poljska će ući u rat

Preporučujemo

Ambasador Poljske u Francuskoj Jan Emeryk Rosciszewski rekao je u intervjuu za francuske medije da bi mogla nastati situacija u kojoj bi Poljska morala ući u rat ukoliko Ukrajina ne bude u stanju da se odbrani od Rusije.

“Ne prave sve veći pritisak NATO, Poljska ili Slovačka, već Rusija, koja je napala Ukrajinu. Rusija, koja osvaja njene teritorije. Rusija, koja ubija svoj narod. I Rusija, koja otima ukrajinsku djecu. Dakle, ili će Ukrajina danas braniti svoju nezavisnost, ili ćemo mi morati ući u ovaj sukob. Jer će naše glavne vrijednosti, koje su bile osnova naše civilizacije i naše kulture, biti ugrožene. Dakle, nećemo imati izbora nego da uđemo u sukob”, rekao je Rosciszewski.

Nakon ambasadorove primjedbe, ambasada Poljske u Francuskoj objavila je saopćenje u kojem se navodi da su neki mediji ambasadora interpretirali “van konteksta”.

“Tokom tridesetominutnog razgovora sa urednikom, ambasador Rosciszewski je zagovarao potrebu da saveznici podrže Ukrajinu. Također je govorio o prijetnji koju Rusija predstavlja Evropi i evropskim vrijednostima”, saopćeno je iz ambasade.

Dodali su da “pažljivo slušanje” cijelog razgovora jasno daje do znanja da nije bilo najave o direktnom uključivanju Poljske u sukob, već samo upozorenje na posljedice koje bi ukrajinski poraz mogao imati, mogućnost ruskog napada, ili uključivanje više centralnoevropskih zemalja, baltičkih država i Poljske.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...