Poljski premijer: Evropskom unijom upravljaju institucije bez demokratske kontrole

preporučujemo

Poljski premijer Mateusz Morawiecki upozorio je u pismom evropske lidere na razik da bi Evropska unija mogla postati “organizacija kojom na centraliziran način upravljaju institucije bez ikakve demokratske kontrole”.

On smatra da je to “opasan fenomen koji prijeti budućnosti Unije”, ali isto tako naglašava da će Poljska ostati “lojalna članica” Evropske unije.

– Iskreno vjerujem da zajedno, u duhu poštovanja i razumijevanja, ne namećući volju drugima, možemo pronaći rješenje koje će osnažiti našu Evropsku uniju – smatra.

Pismo je poslano pred samit Evropske unije ove sedmice i nakon presude poljskog Ustavnog suda koja je dovela u pitanje primat evropskog prava, što bi po mnogim analitičarima mogao biti prvi korak prema izlasku Poljske iz Unije.

Poljski sud zaključio je da neke odredbe europskih ugovora “nisu kompatibilne” s poljskim ustavom i upozorio Sud Evropske unije da se ne miješa u reforme pravosuđa u Poljskoj.

Evropska unija smatra da te reforme potkopavaju neovisnost pravosuđa i da bi mogle unazaditi demokratski napredak.

Pročitajte:  Poljska upozorava: Bjelorusija oprema migrante za prelazak granice

Najnovije

Čović jučer glasao protiv Zakona, a ovako je govorio u Srebrenici 2015. godine

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a...