Poljski premijer: Naš ustav ima primat, EU nije država

preporučujemo

Poljski premijer Mateusz Morawiecki odbacio je u Evropskom parlamentu optužbe da je poljska vlada antieuropska, istaknuvši da je europska integracija “sudbina” Poljske, ali je ponovio kako je Ustav najviši zakon u Poljskoj.

– Evropska integracija je naš izbor, to je naša sudbina – poručio je danas na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu poljski premijer.

Morawiecki je odbacio tvrdnje da se nacionalno-konzervativna vlada Prava i pravde (PiS) sprema za “polexit” nakon što je ranije ovoga mjeseca Ustavni sud Poljske presudio da je poljski Ustav nadređen Ugovorima o EU-u, što je izazvalo oštre kritike Europske komisije.

– Poljska jeste i ostat će dio Evropske unije. Naša je vlada dio proeuropske većine, a to ne znači da poljski građani nisu zabrinuti za budućnost Europske unije, ta je zabrinutost opravdana – kazao je Morawiecki.

Međutim, istaknuo je da se treba usprotiviti širenju ovlasti europskih institucija koje nisu odobrile nacionalne države i građani te da je Europa upravo postala jaka zbog “ravnoteže između konkurentnosti i suradnje država”.

Evropski zakoni imaju primat nad nacionalnima samo u područjima koje su EU-u delegirale države članice, istaknuo je u Morawiecki.

– Najviši zakon u Evropskoj uniji je ustav neke zemlje. Ako europske institucije prekorače ili prekrše delegirane kompetencije, države članice moraju imati sredstva za reakciju. EU je snažan politički i ekonomski organizam. To je najjača, najbolje organizirana međunarodna organizacija u povijesti, ali EU nije država – kazao je.

Pročitajte:  Evropska unija pripremila nove sankcije Bjelorusiji i avioprevoznicima

Najnovije

SBiH: Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede koja ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici u Tuzli, osim što je izabrao novo...