Položeno cvijeće i otkrivena spomen ploča učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima

Preporučujemo

Oko 300 Sarajlija okupilo se danas na Trgu ZAVNOBIH-a u općini Novi Grad i odalo počast učiteljici Fatimi Gunić i njenim učenicima: Adisu Mujalu, Vedadu Mujkanoviću i Feđi Salkiću, koje je ubila granata Vojske RS-a tokom nastave, prije 28 godina.

Žrtvama ovog masakra danas je otkrivena spomen ploča na objektu u kojem je bila improvizirana učionica, a ona će, uz spomen obilježje, biti još jedan trajni podsjetnik na četiri nevine ubijene duše.

U ovom masakru je teže i lakše ranjeno još 23 učenika ovog razreda. Jedan od njih je bio i Edin Dizdarević. Imao je devet godina. Usljed eksplozije, zadobio je teže povrede glave, posebno nosa i oka, zbog čega je bio hitno izmješten na liječenje u Francusku. “Ja postojim, ja sam dokaz tog trenutka i užasa. Ljudi zaboravljaju, ali ja ne mogu, jer osjećam kao da se sada dešava. Ipak, čovjek se mora boriti, ići naprijed. Ono što želim poručiti političarima u našoj zemlji jeste da nas ne vraćaju na ove trenutke svaki dan. Politika je ovo uradila i ona nas ponovo vraća na ovo. Otac sam troje djece, zaposlen, volim svoju zemlju i želim da i moja djeca ovdje grade budućnost”, poručio je Dizdarević.

Na mjesto stradanja učiteljice i njenih đaka danas su cvijeće položile njihove porodice, rodbina, prijatelji, brojni sugrađani, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, Unije civilnih žrtava rata KS, učenici i profesori OŠ “Fatima Gunić”, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada i Općine Novi Grad, te predstavnici mjesne zajednice i političkih partija.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...