Pomoć Štaba Civilne zaštite Novo Sarajevo općinama Pale i Tomislavgrad

Preporučujemo

Općinski načelnik Nedžad Koldžo potpisao je ugovore o korištenju sredstva za sanaciju šteta izazvanih snježnim padavina na području Općine Pale i sanaciju šteta izazvanih prirodnom nesrećom-olujnim vjetrom koji je pogodio Općinu Tomislavgrad sa načelnicima ovih općina Asimom Zecom i Ivanom Vukadinom.

Za ove namjene osigurana su sredstva iz budžeta Općine Novo Sarajevo u ukupnom iznosu od po 10.000 KM za svaku općinu.

Ovom prilikom, općinski načelnik Nedžad Koldžo je podsjetio da su se općine Pale i Tomislavgrad obratile sa molbom za pomoć za sanaciju šteta Štabu Civilne zaštite Novo Sarajevo.

U Općini Pale uslijed obilnih snježnih padavina početkom ove godine došlo je do zatrpavanja prilaznih puteva, onemogućena je pomoć starim i iznemoglim stanovnicima odsječenih sela, kao i pacijentima kojima je potrebna svakodnevna medicinska pomoć.

Iz Općine Tomislavgrad najavljuju da će sredstva biti usmjerena na sanaciju šteta na stambenih i gospodarskim objektima i infrastrukturi.

Prethodno su potpisani i ugovori o korištenju sredstva za sanaciju šteta nastalih uslijed intenzivnih kišnih padavina sa načelnicima općina Hadžići i Busovača u ukupnom iznosu od po 10.000 KM za svaku općinu.

Odluka o odobravanju finansijskih sredstva donesena je na osnovu člana 184. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, Odluke o uslovima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade  za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća,  zatim člana 29. tačka 1. Pravilnika o načinu rada i funkcioniranju štabova i povjerenika civilne zaštite, člana 15. Uredbe o Štabu Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, člana 22.  Odluke o izvršenju iz budžeta Općine Novo Sarajevo za 2019. godinu, kao i Pravilnika o postupku i kriterijima za dodjelu pomoći općinama/opštinama iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...