Poništavanje ‘političkih elemenata’: Izrael mijenja tekst pjesme za Euroviziju

Preporučujemo

Izrael će izmijeniti tekst pjesme sa kojom se planira takmičiti na Euroviziji da bi poništio sve što bi se moglo shvatiti kao politički element i da bi zagarantovao svoje učestvovanje, objavila je u nedjelju Izraelska radiodifuzna korporacija (KAN).

Nakon što su prvobitno zaprijetili da će se povući sa takmičenja ne bude li izraelska pjesma prihvaćena takva kakva jest, iz KAN-a su na kraju objavili da su se složili sa mišljenjem izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga koji je “predložio potrebne prilagodbe”, prenosi HINA.

- -

“KAN je kontaktirao tekstopisce dviju odabranih pjesama, October Rain, koja je odabrana kao prva, i Dance Forever, koja je bila druga, zamolivši ih da tekstove prilagode, a pritom zadrže umjetničku slobodu”, objavila je korporacija.

October Rain ne spominje eksplicitno krvavi napad koji je na jugu Izraela 7. oktobra izveo Hamas, no po pisanju izraelskih medija i nezavisnih posmatrača tekst pjesme ne ostavlja mjesta sumnji.

“Ples u oluji/Nemamo što skrivati/Odvedi me kući/Ostavi svijet iza sebe/I obećavam da se to više nikada neće dogoditi/Još sam mokra od ove oktobarske kiše”, stihovi su pjesme.

Nakon što dobije izmijenjene tekstove javna radiotelevizija će “odabrati pjesmu koju će poslati” organizatorima “da bi oni mogli odobriti učestvovanje Izraela u takmičenju”, dodao je KAN. Do 10. marta znat će se koja je pjesma odabrana.

- -

Izraelsko-ruska pjevačica Eden Golan (20) trebala bi predstavljati Izrael na ovogodišnjem takmičenju koje će se održati u maju u švedskome Malmöu. Nekoliko je zemalja pozvalo organizatore da Izraelu zabrane učestvovanje na Euroviziji u znak protesta protiv velikih žrtava rata koji se vodi u Pojasu Gaze.

Izrael je prva neevropska država kojoj je dopušteno učestvovanje na takmičenju za pjesmu Eurovizije 1973. godine. Izraelci su pobjedu odnijeli četiri puta.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...