Ponos BiH: Dr. Ervin Sejdić član je kanadskog kraljevskog društva, odlikovao ga i Obama

Preporučujemo

Ovo predstavlja još jedan ogroman uspjeh jednog našeg naučnika. Pridružite mi se u čestitkama našem gigantu i velikom prijatelju BiH, Prof Ervinu Sejdiću

Sejdić je lider u oblasti biomedicinskih uređaja i primjene tehnika umjetne inteligencije (AI), poput mašinskog učenja, u biomedicinskim istraživanjima. AI i mašinsko učenje nude mogućnost pregledavanja velikih skupova podataka kako bi se razumjeli markeri bolesti.

Nakon završene postdoktorske stipendije iz rehabilitacijskog inženjerstva na U of T i Holland Bloorview, Sejdić je bio istraživač na Harvard Medical School od 2010. do 2011. godine, specijaliziran za gerijatriju. Pridružio se Swanson School of Engineering Univerziteta u Pittsburghu kao član fakulteta 2012. godine, primio je mandat 2017. godine, a zatim se vratio na U of T Engineering 2021.

Pored svoje fakultetske pozicije u ECE, on drži istraživačku katedru u AI za zdravlje ishoda u Općoj bolnici North York.Sejdićevo istraživanje rezultiralo je sa više od 160 časopisnih radova i 40 konferencija, te nekoliko knjiga i poglavlja u knjigama. Podnio je 10 patenata i dobio je više od 8 miliona dolara za finansiranje istraživanja od Nacionalnog instituta za zdravlje.

Nacionalne naučne fondacije, Vijeća za prirodne nauke i inženjerska istraživanja Kanade, kao i industrijskih partnera.Lider u svojoj istraživačkoj zajednici, bio je urednik područja IEEE Signal Processing Magazina, najviše ocijenjenog časopisa u području obrade signala, i glavni urednik Biomedical Engineering Online.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je 2016. godine Sejdiću uručio Predsjedničku nagradu za ranu karijeru za naučnike i inženjere, najveću čast koju je američka vlada dodijelila istraživačima u ranoj karijeri. 2017. godine dobio je nagradu Nacionalne naučne fondacije CAREER Award.“Profesor Sejdić je napravio izuzetan napredak u primjeni AI i mašinskog učenja kako bi unaprijedio biomedicinska istraživanja”, rekao je Christopher Yip, dekan Fakulteta primijenjenih nauka i inženjerstva.

“On je izvanredan dodatak Kraljevskom društvu Kanade na koledžu novih naučnika, umjetnika i naučnika i čestitam mu na ovoj prestižnoj časti.”Čestitke prijatelju na ovom uspjehu. Ponos si Bosne i Hercegovine, napisao je Dr. Edhem Čustović.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...