Ponovo odložen pretres na suđenju za zločin u Kravici

Preporučujemo

Četvrti put je odložen pretres na suđenju za ratni zločin u Kravici, pošto se na suđenju nije pojavio jedan od optuženih, Dragomir Parović, koji se i dalje nalazi na psihijatrijskom odjeljenju Kliničkog centra u Novom Sadu.

Reporterka N1 javlja da se nije se pojavio jedan zaštićeni svjedok, koji je rekao da je i pored svih mjera zaštite dobijao prijetnje pa se zato plaši za svoju porodicu. Pored toga, navodi da mu je zbog stresa teško zdravstveno stanje, te je odustao od svjedočenja.

Pošto nisu ispunjene proceduralne pretpostavke pretres je odložen, a naredni je zakazan za 20. juli.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Po optužnici oni su, zajedno s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u mjestu Kravica, u julu 1995. godine učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.

Optuženi, koji se brane sa slobode, odbacili su navode optužnice, piše N1.

To suđenje je počelo 6. februara 2017. godine, ali je potom optužnica bila odbačena, jer u vrijeme njenog podizanja nije bio izabran novi tužilac za ratne zločine, niti vršilac dužnosti, dok je starom tužiocu prestao mandat.

Potom je novoizbrana tužiteljka za ratne zločine podnijela zahtjev za nastavak postupka po uslovno rečeno staroj optužnici, ali je Viši sud to odbio, jer je smatrao da ona mora da podnese novu optužnicu.

Prema odluci Apelacionog suda iz oktobra prošle godine, postupak za ratni zločin u mjestu Kravica, u predmetu Srebrenica, nastavljen je po optužnici Tužilaštva za ratne zločine po kojoj je suđenje počelo.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...