Ponovo otkriven nedopušteni pesticid u neretvanskim mandarinama

Preporučujemo

Proizvođači neretvanskih mandarina suočavaju se s novim izazovima jer je ponovno otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos u njihovim proizvodima. Evropska agencija za sigurnost hrane izvijestila je da je štetna hemikalija pronađena u mandarinama koje su stigle na tržište Bosne i Hercegovine.

 

- -

Hrvatski inspektori otkrili su količinu klorpirifosa od 0,031 mg/kg (u usporedbi s dozvoljenim nula) tokom službene kontrole na tržištu. Uzorci mandarina prikupljeni su direktno od neretvanskih proizvođača, a uzorak je datiran 20. novembra. Nakon što su rezultati otkriveni, Hrvatska je odmah obavijestila nadležna tijela u BiH, a sve zahvaćene mandarine proizvođača koji su koristili sporni pesticid uništene su.

Nedavno su i hrvatski inspektori otkrili klorpirifos u mandarinama na prodajnim mjestima u Hrvatskoj i Sloveniji, a prije toga ista hemikalija pronađena je u pošiljci namijenjenoj Srbiji. Klorpirifos je, podsjetimo, u potpunosti zabranjen u EU-u, uključujući i Hrvatsku, od aprila 2020. godine.

Ova štetna hemikalija povezana je s ozbiljnim zdravstvenim rizicima, uključujući negativan uticaj na neurološki razvoj djece i moguće oštećenje nerođenog djeteta. Studije su dokazale vezu s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu i smanjenim koeficijentom inteligencije, što je rezultiralo zabranom upotrebe u poljoprivrednoj proizvodnji.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...