- Advertisement -

Ponuda Vlade o povećanju satnice diskriminira radnike u zdravstvu

Preporučujemo

Polusatnim šrtajkom upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama Srednjobosanskog kantona, predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu, uputili su poruku Vladi da ne prihvataju ponudu o povećanju satnice, koja, kako tvrde, diskriminira radnike u zdravstvu. Poručuju da bez povećanja plaća svim zdravstvenim radnicima, nema potpisivanja kolektivnog ugovora.

Ponuda pregovaračkog tima Vlade za povećanje satnice sa 2,31 na 2,40, neprihvatljiva je, tvrde iz ovog Sindikata koji zastupa više od 2000 radnika u zdravstvu, te se njome vrši diskriminacija pojedinih kategorija zdravstvenih radnika.

„Davanjem te satnice medicinska sestra koja ima minimalnu platu dobila bi povećanje plate nekih od 15 do 30 maraka. Međutim, povećanje satnice se ne može dati samo jednoj kategoriji“, ističe Ifet Halep, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

Od kantonalne Vlade zahtijevaju da se svim radnicima u zdravstvu, osim doktora medicine i stomatologije, koji su već ranije dobili povećanje koeficijanata na plaću, poveća postojeći koeficijent, što je od početka bio zahtjev sindikata.

„Da se i drugoj kategoriji radnika poveća osnovni koeficijent za 0, 20 posto, to je sve. I ne idemo nižemo ispod toga“, dodaje Halep, piše Federalna.

Štrajk upozorenja,prema najavama, održavat će se svaki dan po pola sata u vrijeme pauze, a ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, najavljuju i generalni štrajk. Stav Vlade SBK ranije je bio da neće biti korekcije koeficijenata, nego su samo moguće korekcije satnice. Međutim, konačan stav biće poznat sutra, za kada je najavljena sjednica Vlade na kojoj će biti razmatrana informacija Pregovaračkog tima o ovom pitanju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...