Popisani sporazumi: Za infrastukturne projekte u povratničkim naseljima u BiH 2,2 miliona KM

Preporučujemo

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka potpisali su danas u Sarajevu sporazume sa 40 gradonačelnika i načelnika u BiH o provedbi infrastrukturnih i projekata elekrifikacije u povratničkim naseljima. Ukupna vrijednost navedenih sporazuma je 2.225.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić istakao je kako danas potpisani sporazumi odnose na projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici. Prema njegovim riječima, odobren je ukupno 51 takav projekat za 30 općina i gradova.

- -

“Zahvaljujući tim sredstvima biće realizirano 26 projekata putne infrastrukture, kroz koje će biti izgrađeno ili sanirano oko 36 kilometara puta, 16 vjerskih objekata, školskih dvorišta, sportskih dvorana i oko tri kilomtera vodovoda”, rekao je Jozić. Kada je riječ o projektima elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika odobreno je 35 projekata u 17 općina i gradova.

Jozić je dodao kako je danas održana sjednica Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH, a na kojoj je donesena odluka o raspodjeli sredstava za 2018. godinu i raspisivanju novog javnog poziva gradovima i općinama u BiH za infrastrukturne i projekte elektirfikacije povratničkih naselja.

Prema ovoj odluci, kako je istakao Jozić, u 2018. godini biće implementirano još 2.398.000 KM, od čega 1.798.000 za infrastrukturu u BiH, 600.000 za elektrifikaciju. Javni poziv za ova sredstva će biti objavljen do kraja mjeseca, a Jozić je rekao da se od svih gradova i općina očekuje da svoje projekte predstave do polovine novembra ove godine.

Ministrica Borovac je naglasila kako je politika Komisije svedena na to da se pomogne onim licima koja su odlučila da se trajno vrate u svoje prijeratne domove, odnosno da se poboljšaju uslovi i kvalitet života u mjestima gdje se oni vraćaju.

“Vrlo je začajno naglasiti da je realizujući budžetka sredstva komisija ostvarila punu saradnju sa općinama i gradovima koji su bili nosioci akitvnosti kad je u pitanju predlaganje projekata koji su realizovani preko ove komisije”, rekla je Borovac, te dodala:

“Ovakvom jednom saradnjom doprinijeli su praktično da održivost povrataka bude na mnogo većem i kvalitetnijem nivou nego što je to do sada bilo, za razliku kada su tu odgovornost nevladine organizacije, vjerske zajedince.”

Borovac je na kraju dodala kako je današnjom sjednicom potvrđeno da će država i dalje u kontinuitetu nastaviti raditi, bez obzira na to koliko koji nivo vlasti izdvjao sredstava da pomogne povratnicima i popravi njihove uslove za život.

Medijima su se također obratili i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik općine Foča u Federaciji Zijad Kunovac, koji su ukazali važnost ovih projekata za raseljena lica i povratnike.

Najnovije

U Trebinju zaplijenjeno deset i po kilograma marihuane

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine zaplijenili su 10,595 kilograma opojne droge – marihuana na području Trebinja. Radi se o...