Porastao uvoz oružja u Evropu

Preporučujemo

Uvoz oružja u Evropu skočio je naglo zbog pogoršanja odnosa s Rusijom u pet godina do 2021. godine, iako je globalna trgovina oružjem smanjena, saopćio je u ponedjeljak istraživački centar Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

U poređenju sa prethodnim petogodišnjim periodom, međunarodni transferi oružja na globalnom nivou su se smanjili za pet posto, navodi SIPRI u saopćenju. Ali uvoz u evropske države porastao je za 19 posto – najveći rast u bilo kojoj regiji svijeta.

- -

– Ozbiljno pogoršanje odnosa između većine evropskih država i Rusije bio je važan pokretač rasta evropskog uvoza oružja, posebno za države koje ne mogu ispuniti sve svoje zahtjeve kroz svoje nacionalne industrije oružja – rekao je istraživač SIPRI-ja Pieter Wezeman, prenosi Reuters.

Velika Britanija, Norveška i Nizozemska bile su najveći evropski uvoznici, navodi se u saopćenju. Ukrajinski uvoz oružja bio je veoma ograničen u tom periodu uprkos tenzijama s Rusijom uoči invazije Moskve na Ukrajinu prošlog mjeseca.

– Očekuje se da će i druge evropske države značajno povećati svoj uvoz oružja u narednoj deceniji, nakon što su nedavno imale velike narudžbe za oružje, posebno borbene avione iz SAD-a – saopćio je ovaj think-tank.

Sjedinjene Države su ostale najveći svjetski izvoznik oružja, povećavši svoj tržišni udio na 39 posto sa 32 posto.

- -

Podaci SIPRI-ja zasnovani su na informacijama i procjenama o međunarodnom transferu oružja, uključujući prodaju, poklone i proizvodnju po licenci i odražavaju obim isporuke, a ne finansijsku vrijednost poslova.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...