Porastao vodostaj Une i Sane

Preporučujemo

U Novom Gradu su u porastu vodostaji Une i Sane, a zbog izlijevanja Sane u Blagaju od noćas je u prekidu promet na lokalnom putu Blagaj-Vitasovci-Radomirovac, podaci su lokalnog Centra za obavještavanje.

Vodostaj Une jutros iznosi 420 centimetara i za 157 centimetara je viši nego jučer ujutro.

- -

Vodostaj Sane je 448 centimetara i u porastu je za 58 centimetara od juče u 10.00 sati.

Redovna obrana od poplava proglašava se na vodostaj Une od 450 centimetara, a izvanredna na 510 cm, piše bljesak-info.

U Novom Gradu od jučer su uključene prepumpne stanice. Na području općine Kostajnica na snazi su izvanredne mjere odbrane od poplava na osnovu odluke načelnika općine Draga Bundala, piše Srna.

Glasnogovornik općine Aleksandar Pašić rekao je da zbog porasta vodostaja rijeke Une i mogućnosti plavljenja stambenih objekata naređeno stanje pripravnosti svim jedinicama civilne zaštite, javnim ustanovama i poduzećima i organima uprave, u skladu sa planom Civilne zaštite.

- -

Dodao je da je vodostaj Une jutros u 7.00 sati iznosio 379 centimetara, a da se izvanredne mjere proglašavaju na 370 centimetara.

“Kritičnu tačku Una dostiže na 510 centimetara kada plavi stambene objekte u Ulici Ranka Šipke”, rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, Una se već izlila na poljoprivredno zemljište u selima Grdanovac i Mrakodol, a očekuje se da će se izliti duž cijelog korita u Kostajnici.

“Bujični potoci za sada stagniraju, ali se situacija na terenu intenzivno prati s obzirom na to da se tijekom dana očekuju visoka temperatura i dalje topljenje snijega”, zaključio je Pašić.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...