Poražavajući podaci: Hiljadu djece dnevno umre zbog zagađene vode za piće

Preporučujemo

Zagađena voda za piće i nepostojanje sanitarne infrastrukture ugrožavaju živote djece diljem svijeta, navodi UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Svaki dan više od hiljadu djece mlađe od pet godina umire diljem svijeta od bolesti uzrokovanih zagađenom vodom, nedostatkom sanitarnih uslova i lošom higijenom, izvijestio je UNICEF u ponedjeljak, 20. marta u New Yorku.

Ukupno je 190 miliona djece u 10 afričkih zemalja u opasnosti, prema novoj analizi te organizacije.

Situacija je najozbiljnija u zemljama zapadne i središnje Afrike kao što su Benin, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Obala Slonovače, Gvineja, Mali, Niger, Nigerija i Somalija, navodi se.

Mnoge od tih zemalja pate od nestabilnosti i oružanih sukoba, što dodatno komplicira pristup djece čistoj vodi i sanitarnim uvjetima.

U srijedu je Svjetski dan voda, a tog dana u New Yorku počinje UN-ova konferencija o vodi. Cilj je preispitati u kojoj se mjeri mogu postići međunarodno dogovoreni ciljevi, uključujući UN-ov cilj održivog razvoja o pristupu čistoj vodi za sve do 2030. godine.

Prema podacima UN-a, čak dvije milijarde ljudi u svijetu, odnosno svaki četvrti stanovnik, ne može računati na čistu vodu.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...