Porezna uprava FBiH: NK Čelik nije ispunio sve uslove za reprogram

Preporučujemo

Nogometni klub Čelik do početka nove sezone imat će deblokiran transakcijski račun, izjavio je početkom sedmice agenciji Fena direktor kluba Ismet Đugum.

Navode iz NK Čelik demantovala je Porezna uprava FBiH, javlja reporter BHRT-a.

- -

Đugum je u razgovoru za Fenu rekao da bi deblokada klupskog transakcijskog računa napokon omogućila normalno i zakonsko poslovanje, jer je račun već nekoliko godina blokiran zbog, za naše uslove, ogromnog poreskog duga. Dug s kamatama, kako kaže Đugum, doseže samo nešto manje od osam miliona BAM.

“Svakog dana, da ne kažem svakog trenutka, očekujemo poziv iz Poreske uprave FBiH da idemo u Sarajevo na potpis ugovora o reprogramu. Sve smo tražene uslove ispunili i dokaze o tome dostavili Kantonalnoj poreskoj upravi ZDK-a. Nadam se da bismo već do kraja ove sedmice mogli imati deblokiran račun, a najdalje iduće, jer moramo imati potpisan ugovor o reprogramu što prije. Sve to kako bismo mogli registrirati strane igrače, za koje se trener Adnan Ornek odluči angažirati, a koji su trenutno na probi sa ekipom u Turskoj”, ističe Đugum.

Dodao je da nešto manje od tri miliona poreskog duga otpada na glavnicu, dok je čak pet miliona duga po osnovu zateznih kamata.

Međutim, nakon što smo uputili dopis Poreznoj upravi FBiH i zatražili potvrdu navoda iz NK Čelik, dobili smo odgovor da nisu ispunjeni svi preduvjeti za zaključivanje sporazuma o reprogramu.

- -

Odgovor prenosimo u cjelosti:

“Da bi porezni obveznik dužnik NK Čelik zaključio sporazum sa Poreznom upravom Federacije BiH o reprogramu duga potrebno je da ispuni uslove koji su propisani Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate. Jedan od uslova za podnošenje zahtjeva za zaključivanje sporazuma o reprogramu duga je plaćanje duga po osnovu tekućih obaveza koje prema službenim evidencijama Kantonalnog poreznog ureda Zenica – Odsjeka za prinudnu naplatu na dan 02.07.2018. godine iznose ukupno 32.984,82 BAM.

Poreznom obvezniku dužniku NK Čelik su 11.06.2018. godine date upute o postupanju u cilju ponovnog rješavanja zahtjeva za zaključivanje sporazuma o reprogramu duga. Kantonalni porezni ured Zenica- Odsjek za prinudnu naplatu je u periodu od 25-29.06.2018. godine više puta pozivao poreznog obveznika da izmiri dugovanja po osnovu tekućih obaveza.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH dospjele, a neplaćene obaveze po osnovu poreza, doprinosa, naknada i taksi poreznog obveznika dužnika NK Čelik u postupku prinudne naplate na dan 31.05.2018. godine iznose ukupno 5.240.848,15 BAM, od čega se na glavni dug odnosi 2.653.683,15 BAM, a na dug po osnovu zatezne kamate 2.587.165,00 BAM”, saopćeno nam je iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Najnovije

Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog...