Porodica napustila aerodrom u Bangkoku nakon tri mjeseca

Preporučujemo

Ukoliko ste se ikada žalili jer ste bili prisiljeni spavati na aerodromu, onda zamislite kako je bilo porodici iz Zimbabwea koja je aerodrom u Bangkoku napustila nakon – tri mjeseca, piše BBC.

Porodica, sačinjena od četvero djece do 11. godina i roditelja, stigla je u Bangkok u maju, a kada su htjeli napustiti grad u oktobru i krenuti za Španiju, nisu mogli jer im vize nisu bile ispravne.

- -

Naime, njihove turističke vize su istekle i morali su platiti kaznu, ali se nisu mogli vratiti kući zbog – progona.

Svijetlo na kraju tunela bila je objava jednog od radnika aerodroma koji je postavio fotografiju sa jednim djetetom u decembru, te napisao kako žive na aerodromu zbog neriješene situacije kod kuće.

Porodica je tražila pomoć Ujedinjenih nacija nakon nemira u novembru, a oni su rekli kako “istražuju mogućnosti”. Tajland, inače, ne pruža utočište izbjeglicama i azilantima.

Kako tvrdi tajlandski PR za imigracije, porodica je napokon napustila Bangkok u ponedjeljak. Otišli su na Filipine jer se kamp za izbjeglice nalazi tamo, ali još nije sigurno da li je to njihova finalna lokacija.

- -

(Ines Sandžaktarević)

 

 

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...