Porodica, prijatelji i građani odali počast Aliji Izetbegoviću na mezarju Kovači

preporučujemo

Brojni građani, članovi porodice, prijatelji, predstavnici političkih delegacija i zvaničnici okupili su se danas na mezarju Kovači u Sarajevu povodom 18. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Prisutni su položili cvijeće na mezar Alije Izetbegovića te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali mu počast.

Na mezarju Kovači su, između ostalih, bili članovi porodice Izetbegović, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, članovi rukovodstva SDA i ostali mnogobrojni građani, javlja N1.

Izetbegović je preminuo 19. oktobra 2003. godine i njegovoj dženazi prisustvovalo je oko 150.000 iz cijele BiH i inostranstva, a telegrami saučešća su pristigli iz oko 100 zemalja.

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Pripada uglednoj begovskoj porodici koja je živjela u Beogradu, a koja se još 1868. godine preselila u Bosanski Šamac. Već u drugoj godini Izetbegovićevog života, njegov otac Mustafa, koji se bavio trgovinom i bankarstvom, odlučio se na selidbu u Sarajevo. U Sarajevu je završio osnovnu školu, gimnaziju i Pravni fakultet.

Odluku o povlačenju iz Predsjedništva BiH saopćio je 6. juna 2000. godine. Najavio je da će se povući po isteku funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 12. oktobra iste godine. Također, odbio se kandidirati na Trećem kongresu SDA 2001. godine, te je proglašen počasnim predsjednikom SDA.

Izetbegović je autor većeg broja publicističkih radova i studija, te knjiga “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”.

Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja” (autobiografski zapis). Godinu nakon njegove smrti, 2004., objavljena su sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova.

Pročitajte:  VIDEO/ Lazović: Ispričat ću prvi put jednu scenu sa Alijom Izetbegovićem iz jula 1995. godine

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...