Porodično nasilje: Za četiri mjeseca ubijeno 18 žena

Preporučujemo

Od početka 2018. u Srbiji je 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju, što predstavlja najveći broj žrtava porodičnog nasilja u posljednjih 10 godina, piše Politika.

U tekstu “Tragični bilans porodičnog nasilja”, navedeno je da je tokom cijele 2010, u porodičnom nasilju skoro isti broj žena stradao, kao od početka ove godine.

Advokat Autonomnog ženskog centra Vanja Macanović je za taj list rekla da mnogi profesionalci i dalje ne prepoznaju situaciju visokog rizika, tj. da je svaka treća žena ubijena tokom 2017. godine, nasilje prethodno prijavljivala policiji.

Ona je, komentarišući učinak Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je donesen prošle godine, istakla da je dobro što je država uvela nultu toleranciju za nasilje.

List navodi da će za godinu dana biti izrečeno oko 10.000 hitnih mjera udaljenja nasilnika, odnosno zaštite žrtve ali da najveći broj optuženih za nasilje u porodici i dalje dobija uslovne kazne.

Direktorka Viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić Ristanović rekla je za “Politiku” da represivni zakoni nemaju utjecaj na smanjenje kriminaliteta.

“Krivični zakoni ne mogu da riješe nagomilane psihološke i porodične probleme. Mora se intezivirati rad na prevenciji fatalnih ishoda”, istakla je Nikolić Ristanović.

Ona je dodala da se nasilnicima rijetko određuje pritvor, a to je “mjera koja u najvećoj mjeri štiti žrtvu od eskalacije nasilja i ubistva”.

Prema njenim riječima, primjetan je “trend” samoubistava među učiniocima nasilja u porodici.

(Index.ba)

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...