Turska se nikada nije mješala u unutrašnje stvari BiH

Preporučujemo

Delegacije Bosne i Hercegovine i Turske predvođene premijerom Binalijem Yildirimom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem sastale su se danas u Sarajevu.

“Republika Turska je jedan od najvažnijih i najznačajnijih prijatelja BiH, koja kontinuirano i požrtvovano daje podršku BIH u realizaciji svih naših strateških ciljeva”, rekao je Zvizdić.

On je istakao da je turskog premijera informisao o najvažnijim ciljevima i prioritetima BiH.

“Među tim prioritetima BiH posebno smo razgovarali o ključnim vanjskopolitičkim ciljevima BiH, a to su EU i NATO integracije. Zamolio sam premijera Yildirima da Turska kao važna članica NATO saveza nastavi snažno pružati podršku BiH, a posebno da se založe za mogućnost aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO paktu čije aktiviranje očekujemo na nekom od narednih sastanaka”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je istakao da je Turska uvijek bila na strani BiH i da je uvijek snažno podržavala ova dva ključna vanjskopolitička prioriteta BiH.

“Dvije najvažnije stvari o kojima sam upoznao premijera Turske su mir i stabilnost na području Zapadnog Balkana i BiH, te ekonomski razvoj BiH.”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da su ekonomske teme bile dominantan dio razgovora sa turskim predstavnicima.

“Upoznao sa premijera Turske sa investicionim potencijalima i ključnim sektorima Bosne i Hercegovine, posebno sektorima energetike, transporta, industrije, poljoprivrede i turizma.”

“Turska se nikada nije mješala u unutrašnje stvari BiH, ali su uvijek pozitivno odgovorili na zahtjeve ili zamolbe BiH na globalnom nivou i u smislu ekonomskih oblasti”, zaključio je Zvizdić.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...