Poruku kardinala Puljića okupljenim u Neumu: Nemojte nas žive pokopati

preporučujemo

Dok u Neumu traju rasprave o rješenju hrvatskog pitanja za Bosnu i Hercegovinu, kritike dolaze kako od analitičara koji Bosnu i Hercegovinu vide očima izvan etno-nacionalnih ograda, tako i od lidera nekih udruženja i partija sa hrvatskim predznakom. Provjerili smo i kako na skup u Neumu gleda nadbiskup vrhbosanski, objavila je N1.

Skup u Neumu već tjednima najavljivan. Nastavak – kažu to i organizatori – onog prošlogodišnjeg, na istom mjestu u isto vrijeme. Krovna tema poznata, pitanje položaja Hrvata za stolom prisutnih. Među organizatorima nije Hrvatsko narodno vijeće, koje svoje sjedište ima u glavnom bh. gradu. Predjsednik ove organizacije, Marinko Pejić, kaže – “nikad nas ni na šta nisu pozvali”.

“Sarajevo za njih nije glavni grad. Za njih je važna Herceg Bosna. Oni ne odustaju od Herceg Bosne i to je problem. To je taj problem koji oni žele riješiti, a što se tiče Hrvata u cjelini – oni ga ne rješavaju. Još uvijek Hrvata u BiH ima više nego u Hercegovini, a o njima oni ne vode računa”, kazao je Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća.

Skup opkuplja akademsku, političku i stručnu elitu, navode organizatori. Od sudionika očekuju se znanstveno-stručni doprinosi usmjereni ka afirmaciji pozicije hrvatskog naroda u BiH u sprezi s njenom europskom perspektivom O konferenciji, ipak, nemaju pozitivno mišljenje u Hrvatskoj stranci BiH. Okupljanje nazivaju “skupom istomišljenika”.

Pročitajte:  Kardinal Puljić i reis Kavazović pozvali na dijalog i smanjivanje napetosti

“Vidimo da postoji diskriminacija i neravnopravnost Hrvata među Hrvatima, tako da Hrvatska stranka predlaže da se najprije razgovara i da se riješi ovo pitanje, pa da tek onda razgovaramo o diskriminaciji i majorizaciji drugih naroda”, kazao je Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.

Iz Hrvatskog narodnog sabora na kritike odgovaraju.

“Ovdje nisu pozivani predstavnici stranaka, već znanstvenici i stručnjaci u području sociologije i politologije. Prema tome, to je cilj ovoga skupa, a ovo nije politički skup”, kaže Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH

Pročitajte:  Kardinal Puljić i reis Kavazović pozvali na dijalog i smanjivanje napetosti

A ako je to znanstveni skup, onda očekujem da će oni ozbiljno u obzir uzeti pitanje položaja svih Hrvata u Bosni i Hercegovini, kaže kardinal Vinko Puljić.

“Očekujem od predstavnika Hrvata da ne bude nijedan Hrvat prekrižen. Još u ratu kad smo ginuli, rekao sam – crtajte kako god hoćete, ali nemojte nas precrtati. I sada to kažem. Nemojte nas žive pokopati. To znači da mi želimo živjeti”, kazao je Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Prilično je široka lepeza rješenja tzv. hrvatskog pitanja koja su se u protekla dva desetljeća našla za stolom političkih aktera u Bosni i Hercegovini. Hoće li neumski znanstveni skup ponuditi nešto novo, prihvatljivo predstavnicima druga dva naroda u zemlji, pitanje je još bez konkretnog odgovora.

Najnovije

Podignuta optužnica protiv Mostarca zbog krivotvorenja novca

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hadžiavdić Aldina, zvanog ”Hadžo” i “Alda”, rođenog 1993. godine u Mostaru, zbog...