Poslanička pitanja i inicijative: Šta je sa zaštitom od nasilja u porodici, zdravstvom, fiskalnim zakonima, putnim infrastrukturama…

Preporučujemo

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na raspolaganju imaju sat u okviru kojeg postavljaju zastupnička pitanja i podnose inicijative.

Zastupnica DF-a Alma Kratina upitala je federalnog ministra pravde Vedrana Škobića šta se radi po pitanju realizacije zaključka koji je usvojen u ovom Domu na prijedlog Komisije za jednakopravnost spolova u vezi donošenja zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH i izmjena Krivičnog zakona kako bi pooštrili kaznenu politiku za nasilnike.

- -

– Moja poslanička pitanja se odnose i na problematiku iz oblasti rada i socijalne politike i smatram da su resorna ministarstva morala ostvariti konkretne aktivnosti sa kantonalnim skupštinama, a o čemu nemam informacije. Nećemo dozvoliti da se fokus sa ove važne teme makne dok ne dobijemo adekvatan zakonodavni okvir, poručila je Kratina.

Poslanik SBiH-a Safet Omerović je kazao da podnosi inicijativu kako bismo imali bolje zdravstvo jer, kako kaže, naša populacija nije zadovoljna.

– Zato nam je potreban Strateški plan razvoja zdravstva. Pitam Federalno ministarstvo zdravstva da li se išta radi na tom straškom dokumentu, budući da postoji urgencija i da je puno problema. Odbor za zdravstvo značajno može pomoći u tome i inicijativa ide u tom pravcu, rekao je Omerović.

Njegov stranački kolega Admir Čavalić je upitao predstavnike federalne Vlade dokle se došlo sa donošenjem seta fiskalnih zakona.

- -

– Šta se konkretno radi po tom pitanju budući i da građani očekuju taj odgovor? Drugo pitanje je da li je ove godine napravljen ijedan kilometar putne infrastrukture u TK i da li se to planira iduće godine u TK, upitao je Čavalić.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...