Poslije 50 posto prebrojanih glasova Erdogan ubjedljivo vodi

Preporučujemo

Prema prvim nezvaničnim i nepotpunim rezultatima prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u prednosti sa 56,5 posto osvojenih glasova na osnovu 50,36 posto prebrojanih glasova, odnosno polovine prebrojanih glasova.

Savez Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i Partije nacionalnog pokreta (MHP) je prema polovini prebrojanih glasova osvojio 59,69 posto glasova.

Predsjednički kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince do sada je osvojio 28,6 posto, a predsjednička kandidatkinja Partije IYI Meral Alsener 7,45 posto.

Savez CHP-a, Partije IYI, Saadet partije i Demokratske stranke (DP), prema preliminarnim rezultatima, osvojio je 29,73 posto glasova birača.

U Turskoj su danas održavani prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima su birači birali predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu.Izbori su održani uz pojačane mjere sigurnosti na kojima je bilo angažirano ukupno 531.007 pripadnika snaga sigurnosti.

Za izbore je u Turskoj registrirano 56.322.632 birača, a među njima je milion i pol mladih koji su prvi put imati pravo glasa. U inozemstvu pravo glasa imalo je dodatnih 3.047.323 turska državljana.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...