Posljednja životna bitka: Edin nije dočekao transplantaciju pluća u Beču

Preporučujemo

Edin Grbić (40) iz Tuzle nakon duge borbe sa teškom bolešću u ranim jutarnjim satima izgubio je nažalost posljednju životnu bitku, saopćila je njegova kćerka Belma, piše tuzlanski.ba.

Podsjetimo, prodica Grbić je već duže vremena organizovala brojne humanitarne akcije kako bi prikupili novčana sredstva koja su bila potrebna Edinu za za transplantaciju pluća na Klinici u Beču.

- -

“Zahvaljujem se svim građanima i sugrađanima koji su učestvovali u humanitarnim akcijama za njegovo liječenje”, kazala je Belma.

Njegov život je posljednjih godina ovisio o bocama s kisikom na koje danonoćno bio priključen. Ljekari sa Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, koji su analizirali Grbićeve nalaze, konstatirali su kako je on prvi pacijent poslije dvije decenije sa dijagnozom intersticijske difuzne plućne fibroze.

Transplantacija pluća trebala je biti jedini mogući izlaz, ali bečka klinika insistirala je da im se uplati puni iznos novca kako bi pristupili transplantaciji za koju je bilo potrebno skoro 235.000 KM. Sve do 2012. godine Grbići su živjeli uobičajenim porodičnim životom. Edin je išao na posao, djeca su se školovala…

Od tada su uslijedile svakodnevne posjete ljekarima, a od kraja 2015. godine do aprila 2016. godine, Edin je češće bio u bolnici nego kod kuće. Grbić je bivši rudar Rudnika uglja Kreka, a radio je kao električar na površinskom kopu Dubrave. Iza njega su ostali supruga i dvoje djece.

- -

(Index.ba)

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...