Posljednji bijeli nosorog Sudan teško bolestan, vrsta pred izumiranjem

Preporučujemo

Posljednji primjerak muškog sjevernog bijelog nosoroga smrtno je bolestan, što ovu podvrstu dovodi na rub izumiranja.

Nosorog Sudan (45) živi u konzervatoriju Ol Pejeta u Keniji s još dvije ženke – Fatu i Najin. Oni su tri posljednja sjeverna bijela nosoroga u svijetu.

Sudbina ove vrste životinja sada zavisi od zdravlja Sudana i njegove sposobnosti da se pari sa preostalim ženkama. Stručnjaci čine sve da se to desi, ali njegovo zdravlje izaziva zabrinutost, prenosi CNN.

“Njegovo zdravlje se počelo pogoršavati, i nismo optiumistični za njegovu budućnost”, rekli su.

Sudan je prošle godine zadobio infekciju na zadnjoj desnoj nozi. Nakon liječenja činilo se da je na putu oporavka, ali nova, ozbiljnija infekcija na istom mjestu dovela je do pogoršanja.

“Ova infekcija je dublja i potrebno je duže vrijeme za oporavak. Vrlo smo zabrinuti. Ne želimo da se bespotrebno pati”, rekli su iz konzervatorija.

Od krivolovaca ga 24 sata čuvaju naoružani rendžeri. Kako bi ga učinili manje privlačnim krivolovcima, Sudanu su konzervatori odstranili rog. Budući da je građen od keratina, kao i ljudski nokat, s vremenom će opet narasti.

Inače, odrasli bijeli nosorozi mogu težiti od 1.800 do 3.000 kilograma.

M. I.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...