Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

preporučujemo

Novine koje je donio “Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima” (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21) u velikoj mjeri bi trebale olakšati privrednicima.

Potpuno je izmjenjen član 6. o djelatnosti privrednih društava iz Zakona o privrednim društvima (“Službene novine Federacije BiH”, broj 81/15). Uvodi se novi dokument, koji zakonodavac naziva: “izjava o ispunjenosti uvjeta za obavljanje djelatnosti”.

“Ovo je veoma značajna olakšica za osnivače privrednih društava, koja će znatno ubrzati postupak upisa u registar privrednih društava. Potpisi na toj izjavi ovjeravaju se od notara ili nadležne općinske odnosno gradske službe. Tu izjavu nadležni registarski sud po službenoj dužnosti dostavlja nadležnim organima i obavještava ih o izvršenom upisu u registar društava. Prema novom zakonskom rješenju, koje je veoma racionalno i praktično, ispunjenost tih uvjeta provjeravaju nadležni inspekcijski organi u postupku redovng inspekcijskog nadzora, ali sada nakon izvršenog upisa privrednog društva u registar društava”, pojasnio je za Akta.ba notar Đemaludin Mutapčić.

Ono što je novina jeste i da Zakonodavac uvodi upis u registar društava ne samo putem dokumenata na papiru, nego od 23.9.2021.godine i u elektronskom obliku.

“Isto tako, zakonodavac uvodi novi dokument, koji naziva: “osnivački akt u formi elektronskog dokumenta”, dodao je Đemaludin.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH kažu dok se ne izmijeni Zakon o registraciji privrednih subjekata ne mogu očekivati veće olakšice.

“Trenutno, prema izmjenama i dopunama, odredba se neće moći primjenjivati dok se ne izmijeni Zakon o registraciji privrednih subjekata koji je u parlamentarnoj proceduri a u koji su ugrađeni većina rješenja Udruženja poslodavaca FBiH i na taj način poboljšan i olakšan postupak registracije. Pojednostavljenje registracije definirano je upravo Zakonom o registraciji privrednih društava, stoga, dok se Zakon ne usvoji ne možemo govoriti o velikim olakšanjima”.

Udruženje poslodavaca FBiH je uputilo amandmane na Zakon o registraciji poslovnih subjekata, u kojim su, između ostalog, zahtijevali da se definiše obaveza uspostavljanja novog registra, a to je Registar vlasnika poslovnih subjekata.

“BIH je preuzela obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a inače to je i političko opredjeljenje svih da se smanjuje prostor za korupciju da se poboljša transparentnost rada. Upravo uspostavljanje ovog registra ima za cilj sprječavanja zloupotrebe pravnih subjekata i njihovih povezanih lica za pranje novca i porezne prevare kao i povećanja transparentnosti i dostupnosti podataka o stvarnom vlasništvu. Uvođenje javnog pristupa Registru stvarnih vlasnika pravnih subjekata dovodi do jačanja transparentnosti i dostupnosti podataka o stvarnom vlasništvu”, kazali su za naš portal iz UPFBiH.

Ističu da ukoliko se zahtjev Udruženja prihvati, zaštiti će se partneri privrednih subjekata jer će imati mogućnost dostupnost podataka o stvarnom vlasništvu.

Punomoć u formi elektronskog dokumenta

Od 23.9.2021. godine uvodi se mogućnost i “punomoći u formi elektronskog dokumenta”.

Inače, novine iz ovog Zakona predstavljaju usklađivanje “Zakona o privrednim društvima i sa Zakonom o elektronskom dokumentu (“Službene novine Federacije BiH” , broj 55/13), koji je stupio na snagu nekoliko godina prije stupanja na snagu Zakona o privrednim društvima i govore o tome da se i u ovom segmentu privrednog razvoja uvodi digitalizacija putem informacionih tehnologija i u postupku upisa u Registar privrednih društava.

“Izložene novine su veoma značajne i za sve primjenjivače prava u Federaciji Bosne i Hercegovine”, smatra notar Mutapčić.

U konačnici stav Udruženja poslodavaca FBiH je da ove izmjene nisu donijele željelo olakšanje privrednicima jer njihovi amandmani nisu usvojeni.

“Usvojene izmjene uglavnom se odnose na usklađivanje sa Zakonom o registraciji privrednih subjekata te samim tim nisu donijele potrebno olakšanje. Udruženje je pripremilo primjedbe i amandmani, ali oni nisu usvojeni u ovom tekstu Zakona. Tek kada bi se usvojile primjedbe Udruženja, mogli bismo pričati o pojednostavljenju”, naglasili su.

Najnovije

Šarović: Dodik treba ozbiljno da se zamisli nakon izjave Aleksandra Vučića o BiH

Nakon sastanka lidera stranaka opozicije iz Republike Srpske, novinarima se obratio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović. Tri su...