- Advertisement -

Poslodavci o novim ugovorima: Šokirani smo postupanjem EPBiH i izostankom reakcije nadležnih institucija

Preporučujemo

Iako su oba doma Parlamenta FBiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji kojom se daje ovlaštenje Vladi FBiH da ograniči povećanje cijene električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, a koji je stupio na snagu 06.01.2022. godine, EPBiH ne postupa u skladu sa odlukom Parlamenta FBiH.

Naime, u posljednja tri dana iz JP Elektroprivreda BiH brojnim kompanijama su dostavljeni ugovori za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju, a navodno će od 1.3.2022. godine slati ugovore o redovnom snabdijevanju električnom energijom, koji bi, opet navodno, biti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

– Ovakvim postupanjem, Uprava Elektroprivrede BiH direktno izigrava i krši odluke najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH – Parlamenta FBiH i odredbe dopune zakona koje su donijeli zastupnici i delegati Federalnog parlamenta.

Udruženje poslodavaca FBiH šokirano je postupanjem Uprave JP Elektroprivreda BiH, kao i izostankom reakcije nadležnih institucija na samovolju koju provode. UPFBiH očekuje hitno reagiranje Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH i Vlade FBiH kojom će zaustaviti samovoljno i nezakonito postupanje Uprave Elektroprivrede BiH – poručili su z Udruženja poslodavaca FBiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...