Poslovni forum BiH – Maroko: Postoje brojne grane privrede u koje se može investirat

Preporučujemo

Mogućnosti investiranja i saradnje na strateškim projektima bile su teme poslovnog foruma BiH i Maroka održanog u organizaciji Generalne konfederacije kompanija Maroka (CGEM) u Casablanci, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegaciju bosanskohercegovačkih privrednika koja je učestvovala na poslovnom forumu predvodio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

- -

Prije početka poslovnog foruma Zvizdić je održao sastanak s predsjednikom CGEM-a Salaheddinem Mezonarom.

Na susretu privrednika su prezentirani investicioni potencijali Bosne i Hercegovine i mogućnosti veće privredne saradnje.

Zvizdić je rekao da je interes obje strane da se unaprijedi ekonomska saradnja, robna razmjena i da se poveća nivo vanjskotrgovinske razmjene. Rekao je da je investicijsko okruženje u BiH značajno promijenilo i unaprijedilo poboljšanjem investicijske klime i olakšanjem poslovanja.

Zvizdić je upoznao prisutne o ekonomskim potencijalima Bosne i Hercegovine, posebno u sektorima poljoprivrede, turizma, energetike, drvne, metalne i auto-industrije, namjenske industrije, obnovljivih izvora energije, kao i infrastrukturnim projektima.

- -

“BiH ima velike potencijale za investiranje. Mi smo posebno zainteresirani za dugoročna strateška partnerstva kroz koja bi se, između ostalog, uvozila nova znanja i tehnologije i otvarala nova radna mjesta za zapošljavanje mladih ljudi. Očekujemo da ulažete u našu zemlju i želimo da mi budemo vaša vrata za poslovanje prema jugoistočnoj Evropi, a vi da budete vrata za naše poslovanje s državama Magreba i velikog dijela Afrike”, rekao je tokom poslovnog foruma Zvizdić.

On je uputio poziv i izrazio dobrodošlicu marokanskim privrednicima da posjete Bosnu i Hercegovinu i da investiraju u zemlju velikih i značajnih potencijala.

Poslovnom forumu u Maroku prisustvovali su i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić, kao i predstavnici bh. privrednika.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...