Postignut dogovor o starim dizelašima u Njemačkoj, detalji u toku dana

Preporučujemo

Njemačka vlada je pronašla rješenje za milione Njemaca koji voze stare automobile na dizel, saopštile su danas partije u vladajućoj koaliciji.

Na kraju noćnog sastanka u Berlinu, zvaničnici konzervativaca i socijal-demokrata su objavili “koncept za čist vazduh i obezbjeđivanje kretanja kroz gradove”.

Detalji će biti predstavljeni danas.

Političari i autoindustrija već mjesec dana su pokušavali da pronađu kompromis oko organizovanja skupog osavremenjivanja vozila s dizel motorima, tehnologije izmišljene u Njemačkoj.

Račun bi mogao biti prilično veliki za proizvođače automobila, koj su varanjem na testovima zagađenja izazvali krizu.

“Autoindustrija je izazvala problem, ona treba i da plati”, rekla je juče ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce iz SPD.

Vlada na raspolaganju ima tri tehničke mogućnosti koje mogu i da se kombinuju: zamjena dijelova na automobilima, olakšice prilikom zamjene najstarijih dizelaša i neprestana nadogradnja softvera za kontrolu emisije gasova.

Probleme vladi je stvorilo i to što je više njemačkih sudova zaprijetilo zabranom najštetnijih dizelaša u desetinama najzagađenijih gradova.

I sama mogućnost uvodjenja tih zabrana je ubrzala pad prodaje dizel vozila. Njihov udio na tržištu je opao s 48 odsto 2015. na oko 39 odsto u 2017.

Ministar saobraćaja Andreas Šojer je rekao da vlada želi da izbjegne zabrane saobraćanja.

Njemačka autoindustrija zapošljava oko 800.000 ljudi, prenosi N1.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...