Postignut dogovor: Zvat će se Republika Sjeverna Makedonija

Preporučujemo

Republika Sjeverna Makedonija je konačan prijedlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako navode, o tome su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov.

- -

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 dug grčko-makedonski spor.

Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gdje bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnil o novom imenu.

- -

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO.

“Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unaprijed položi oružje”, rekla je portparol Nove demokratije Maria Spiraki.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...