Potpisan Kolektivni ugovor: Sistemski uređena oblast visokog obrazovanja i nauke na UNSA

Preporučujemo

Kolektivni ugovor za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu potpisali su  danas premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predstavnik Sindikata Jasmin Velagić, koji su tom prilikom istakli kako je ovakav ugovor po prvi put potpisan u historiji postojanja ove obrazovne ustanove.

“Teško je reći šta je u našem društvu najvažnije, ali nema sumnje da je to akademsko i visoko obrazovanje. Obrazovani kadrovi su osnovni resursi svakog društva. I zato podržavamo ‘Zlatne značke’ jer nam je cilj da ih zadržimo na fakultetu, s tim da treba finansirati i njihovu edukaciju u inostranstvu, ali pod uvjetom da se vrate u svoju domovinu”, istakao je premijer Zolj.

- -

Dodao je kako se mora ići u korak s modernim društvima koja stalno bilježe napretke u tehnologiji i razvoju uopšte.

“Ovo je za nas historijski trenutak, jer se po prvi put potpisuje Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja i nauke, kojim se na jedan sistemski način uređuje ova djelatnost i vrši  pozicioniranje Univerziteta u Sarajevu kao budžetskog korisnika. To znači da  Kanton Sarajevo  preuzima ulogu finansiranja i ulaganja u visoko obrazovanje i nauku. Do sada to nije bilo na adekvatan način riješeno”, poručio je Velagić.

Po njegovim riječima, Vlada KS na čelu s premijerom Zoljem, ali i s resornim ministrom Elvirom Kazazovićem je uspjela naći najpovoljnija rješenja za svaki član ovog ugovora, kojim će se osigurati radno – pravni statusi uposlenika i napredovanja u viša zvanja i doktorante.

Na kraju je navedeno da je pomenuti ugovor rezultat dugotrajnih pregovora, ali na zadovoljstvo svih učesnika oni su rezultirali najboljim rješenjima za sve.

- -

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovao je rektor UNSA Rifet Škrijelj, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović, te ostali ugledni članovi akademske zajednice.

 

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...