Potpisan protokol o restauraciji i izgradnji tri džamije u BiH

Preporučujemo

U Sarajevu je svečano potpisan Protokol o primopredaji gradilišta, odnosno početku radova na realizaciji tri vakufska projekta Islamske zajednice u BiH.

Riječ je o projektima restauracije Behram-begove džamije u Tuzli, restauracije Ferhad-begove džamije u Tešnju i dovršetku radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu. Sve tri džamije su nacionalni spomenici BiH.

- -

 Sredstva za obnovu navedenih objekata u vrijednosti 4,5 miliona KM osigurala je Vakufska direkcija IZ u BiH putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

 Potpisnici protokola su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, izvođača radova i medžlisa islamske zajednice Tuzla, Tešanj i Mrkonjić-Grad.

Dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, nakon potpisivanja protokola pozitivno je ocijenio suradnju Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Foto: Anadolija

”Mi smo prezadovoljni suradnjom s direkcijom Vakufa Republike Turske posebno zato što su se oni odazvali našem zahtjevu da zajedno sudjelujemo u oživljavanju osmanske tradicije na ovim prostorima s obzirom na to da su oni gradili ove velike i značajne vakufe  i da su iza sebe ostavili veliku baštinu kojom se mi danas ponosimo u svijetu”, rekao je on, prenosi Anadolija.

- -

Zajimović je naglasio da su novi projekti u pripremi te da se radi na realizaciji starih.

”S generalnom direkcijom vakufa Republike Turske realiziramo već 15 projekata u vrijednosti 50 miliona KM. Naravno, u fazi su i pripreme za nove projekte koji će vjerovatno biti potpisani u aprilu naredne godine na manifestaciji ‘Dani vakufa u BiH’. Teško bismo mi mogli ovaj iznos u BiH osigurati, posebno kada se radi o nacionalnim spomenicima”, naveo je direktor Vakufske direkcije IZ BiH.

Zajimović je posebno zahvalio narodu Republike Turske, predsjedniku Republike Turske i Generalnoj direkciji vakufa, kao i TIKA-i, koji su odavno prisutni i pomažu u BiH.

Šef odjela za izgradnju pri Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske Suat Faruk Giray je potpisao protokol u ime Direkcije. On je ukazao na važnost džamija koje su zajedničko kulturno nasljeđe čovječanstva.

Foto: Anadolija

”Ove džamije su jedan dokaz da su na ovom području živjeli muslimani. Ove džamije su imale tešku prošlost i nadam se da ćemo mi biti zadnje osobe koje ih popravljaju. Od 2012. godine kada smo počeli sa restauracijama u Bosni i Hercegovini, naši radovi su se brzo proširili. Do sada smo imali oko 15 projekata koji su završeni, a sada radimo na novima”, dodao je Giray.

Giray je naglasio da puno džamija datira iz 15. stoljeća, te da će učiniti sve što je u njihovoj moći da podignu ova kulturna dobra koja su ostala iz doba Osmanskog carstva.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...