Potpisan Protokol u KS-u: Spriječiti prosjačenja, skitnje i eksploatacije djece

Preporučujemo

Protokol o saradnji i postupanju u slučajevima protivpravnog ponašanja na štetu djece u Kantonu Sarajevo potpisan je danas u Sarajevu.

Protokol su potpisali ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i zdravstva KS-a Amela Dautbegović i Zilha Ademaj, ministri unutrašnjih poslova, pravde i uprave Vedran Mulabdić i Mario Nenadić.

- -

Isto su učinili i policijski komesar Mevludin Halilović, direktori javnih ustanova Kantonalnog centra za socijalni rad, Odgojnog centra KS i Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Enes Šabić, Nermin Mušikić i Velija Nuhanović, predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović, te predstavnici kantonalnog tužiteljstva Kantonalnog suda i ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Potpisivanju je prisustvovao i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton.

 “Ovaj protokol ima za cilj spriječavanje prosjačenja, skitnje, eksploatacije djece, kao i svih vidova zloupotrebe i protivpravnih ponašanja na štetu djece u KS”, poručila je Dautbegović, te dodala kako su svi potpisnici saglasni da pružaju pomoć potencijalnim žrtvama, kao i da razmjenjuju informacije koje su neophodne da bi im se pružila najbolja zaštita.

Navela je kako se na njegovoj izradi radilo pune dvije godine i da je posebno raduje činjenica što je potpisan tokom obilježavanja Dječije nedjelje.

- -

Protokolom su jasno utvrđena pravila saradnje u svim aspektima zaštite žrtava protivpravnog ponašanja na štetu djece, uz puno poštivanje njihovih ljudskih prava, a sve kako bi im se obezbijedila fizička, psihološka, zdravstvena, socijalna i dječija zaštita, te olakšalo njihovo integriranje u novo društvo.

“Veoma smo počastvovani što smo uključeni u programe i projekte zahvaljujući kojima je moguće ostvariti vidne napretke u društvu. Znam da će ovaj protokol koji nadopunjuje postojeće mehanizme uključivanja u državi pomoći vlastima Kantona Sarajevo da adekvatnije odgovore na potrebe djece, žrtava kriminala i drugih protivzakonitih aktivnosti na štetu djece”, istakao je Berton.

Po njegovim riječima, Američko ministarstvo rada je nedavno objavilo izvještaj iz BiH u kojem se kaže da su djeca predmet najgoreg oblika rada, u koje spada prosjačenje. Žrtve su i prisilnih brakova i drugih oblika iskorištavanja.

“Borba protiv trgovine ljudima je nešto čime se Evropa bori već dugi niz godina i to predstavlja njihov prioritet. OSCE i UN poduzima adekvatne korake da pruže pomoć svim našim članicama. Podržavamo lokalne partnere u borbi protiv trgovine ljudima i pri tome je vrlo važno da djeca moraju biti u fokusu svakog sudskog procesa koji ih uključuje. Svima nam je u interesu osigurati adekvatnu podršku i zaštitu djece ”, rekao je Berton.

Podcrtao je kako je i ovaj protokol dokaz odlučnosti Vlade Kantona Sarajevo da u prioritet svog djelovanja stavi interese djece.

Nenadić je kazao da današnje potpisivanje Protokola znači mnogo naročito u podizanju svijesti o važnosti zaštiti djece.

“Ovo je proeuropska aktivnost kojom smo poslali poruku da ćemo se na institucionalni način boriti za zaštitu djece u Kantonu Sarajevo i BiH”, poručio je Nenadić.

U svim postupcima na koje se primjenjuje ovaj protokol, odnosno u postupcima u kojima je dijete ili maloljetnik oštećen krivičnim djelom, kao i u oni u kojima je on počinilac krivičnog djela, vrijedi pravilo obavezne edukacije i specijalizacije svih osoba koje učestvuju u postupku, ovlaštenih službenih osoba, tužitelja, sudija i advokata.

Potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere stručne pomoći, podrške i zaštite prije, tokom i nakon njihovog saslušanja, a sve s ciljem zaštite njihovog fizičkog i psihičkog integriteta od sekundarne traumatizacije i viktimizacije, navedeno je, između ostalog, u Protokolu.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...