Potpisan sporazum za rekonstrukciju cesta u Sarajevu u vrijednosti 1,77 milion KM

Preporučujemo

Direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić danas su potpisali tri sporazuma za sufinansiranje projekata iz oblasti cestovne infrastrukture na području općine Novi Grad Sarajevo. Sastanku je prisustvovao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Radi se o izgradnji kružne raskrsnice na spoju ulica Džemala Bijedića, Srđana Aleksića i Velikih drveta, rekonstrukciji dijela ulice Džemala Bijedića na dionici od objekta “FIS” do spoja sa X transverzalom, te rekonstrukciji priključka ulica Branislava Nušića i Hajrudina Šabanije na A transverzalu.

“Nastavljamo sa velikim infrastrukturnim projektima na području općine Novi Grad, ali i u svim ostalim općinama. Ove godine nas očekuje niz projekata koji će za cilj imati rasterećenje gužvi koje nam je neophodno, ali koje možemo postići isključivo dugoročnim rješenjima koja smo pokrenuli”, istakao je ministar Šteta.

Ministar je naveo kako je današnje potpisivanje sporazuma dokaz opredijeljenosti ka kvalitetnijem životu svih građana kantona.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je sa Direkcijom za puteve KS potpisao tri sporazuma o sufinansiranju projekata na teritoriji te općine.

“Radi se o cestama od kantonalnog značaja gdje će Općina Novi Grad preuzeti proceduru javne nabavke, odnosno implementacije samih projekata. Radi se o izgradnji kružnog toka kod KJKP Gras, u ulici Džemala Bijedića, čija rekonstrukcija se odvijala u protekloj godini gdje će se graditi kružni tok na spoju ulica Džemala Bijedića i Srđana Aleksića, zatim dio ulice Džemala Bijedića od mosta kod objekta FIS-a, do X transverzale koji je u izuzetno lošem stanju, a za koji je pripremljen projekt rekonstrukcije saobraćajnice sa pješačkom stazom. Treći projekt se odnosi na rekonstrukciju raskrsnica na A transverzali, zapravo spajanju ulica Branislava Nušića i Hajrudina Šabanije, koje bi se trebale na semaforiziran način spojiti na A transverzalu“, izjavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Načelnik je istakao kako su se potpisivanjem sporazuma stekli uslovi da se krene u proceduru javne nabavke. Iz općine su pribavili projektnu dokumentaciju za sva tri projekta.

Procijenjena ukupna vrijednost projekata iznosi 1,77 miliona KM, od čega će Općina Novi Grad obezbijediti 155 hiljada KM.

U narednom periodu, krenut će se u proces pokretanja javnih nabavki, prenosi Klix.ba.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...