Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc od Bune do Počitelja

Preporučujemo

Danas je u Mostaru potpisan Ugovor o izgradnji dionice Koridora Vc Mostar jug – Počitelj, poddionica Buna – Počitelj.

Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar kao investitor i u ime izvođača radova Ladislav Bevanda, direktor Hering d.d.. Široki Brijeg, te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH u svojstvu svjedoka.

- -

Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je Ian Brown, direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

“Ovo je prvi ugovor nakon usvajanja Zakona o akcizama jer smo prošle godine bili zaustavljeni činjenicom da spomenuti zakon nije usvojen”, istaknuo je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Buna – Počitelj je 25.692.383,53 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ministar Lasić kazao je kako je sretan što je konačno potpisan ugovor za izgradnju koridora Vc na području Hercegovine, te istakao da je to proces koji traje i treba biti kontinuiran bez obzira ko je ministar i ko je vlada.

“Imali smo određene opstrukcije, poglavito oko tenderskog dijela dionice Počitelj-Zvirovići. Nadam se da će Hercegovina postati ozbiljnije gradilišta na ovom koridoru Vc”, kazao je Lasić.

Terzić je istaknuo kako se do sredine juna očekuje raspisivanje tender za dionicu Počitelj- Zvirovići i da se trenutno radi evaluacija tenderske dokumentacije.

Također je naveo je da je ova Uprava zaokružila finansiranje kompletnog Koridora Vc.

“Dobili novih milijardu i 500 miliona mogućnosti zaduženja i već smo obezbijedili od finansijera jednu milijardu. Petsto miliona eura bi trebalo ići u tzv. Exim zaduženje za dionice tunel Prenj I Mostar sjever – Mostar jug”, kazao je Terzić.

Poddionica Buna-Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki i morfološki izuzetno povoljnom relativno ravnom terenu.

Rok za završetak radova je 18 mjeseca.

Nadzor nad gradnjom vršit će kompanija Aecom iz Španije, piše radiosarajevo.

Podsjetimo, JP Autoceste FBiH su dobile pet ponuda na osnovu međunarodno provedenog tendera.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je dala saglasnost na evaluacioni izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBIH za projekat izgradnje autoceste na poddionici Buna Počitelj.

Prema navedenom izvještaju predloženo je da ugovor bude dodjeljen bh. firmi Hering d.d. iz Širokog Brijega.

Najnovije

Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića

  Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra...