Potpisan ugovor za izgradnju bloka C na objektu osnovne škole na Šipu

Preporučujemo

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor firme „Unigradnja“ d.d. Sarajevo Mustafa Duraković potpisali su u danaa ugovor o izvođenju radova na izgradnji druge faze objekta osnovne škole na Šipu.

Ugovor je potpisan na osnovu Okvirnog sporazuma ukupne vrijednosti 2.093.197,15 maraka, a koji su početkom prošlog mjeseca potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, bivša ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić i direktor firme „Unigradnja“ d.d. Sarajevo Mustafa Duraković.

Sporazumom koji je sklopljen na period od tri godine su utvrđeni uslovi za sklapanje pojedinačnih ugovora o izvođenju radova na izgradnji druge faze škole na Šipu. Riječ je o najvećoj investiciji Općine Centar u poslijeratnom periodu.

 Kako je riječ o velikoj investiciji projekat se realizira u fazama. Podsjećamo da su načelnik Ajnadžić i ministrica Bogunić potpisali i aneks Sporazuma o zajedničkom finansiranju izgradnje druge faze osnovne škole čime su obezbijeđena sredstva za nastavak realizacije ovog projekta.

Na ime finansiranja izgradnje objekta osnovne škole na Šipu prema odredbama potpisanog aneksa Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će iz budžeta za 2019. godinu izdvojiti 500.000 KM, a Općina Centar 1.056.562 maraka.

Do sada su na osnovu ranije potpisanih ugovora izvođeni radovi na izgradnji blokova A i B, a potpisivanjem današnjeg sporazuma stvorene su pretpostavke za izgradnju bloka C koji podrazumijeva učenički prostor. ⁹

Na osnovu višegodišnjih zahtjeva stanovnika Šipa radovi na izgradnji ove škole su započeli 2017. godine. Prema anketama koje su provedene na oko 3.800 stanovnika, dobijeni su podaci da će u novu školu biti upisano između 350 i 500 djece.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...