Potpisana izjava u RS: Nepristajanje na kršenje Dejtona

Preporučujemo

Bivši i aktuelni predsjednici NSRS, i članovi kolegija oba doma PS BiH danas su potpisali izjavu o “nepristajanju na kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.) i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma u Bosni i Hercegovini”, piše N1.

U Izjavi koju planiraju uputiti na relevantne adrese Međunarodne zajednice, između ostalog piše: Neprihvatljivi su dosadašnji oblici intervencije civilnih i vojnih predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, a koji su učinjeni suprotno odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.), pa se njihove posljedice odbacuju kao izraz protivpravnog i nedemokratskog djelovanja”.

Nakon potpisavanja izjave, Nedeljko Čubrilović, predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske kazao je da je izjavu potpisalo 12 ljudi, dok je Milorad Živković dao saglasnost i potpisaće je naknadno.

“Mislimo da je to ne samo politička snaga, nego da su to ljudi od iskustva, znanja, da imaju pravo da ukažu na ovakva činjenice i predvide posljedice svega ovoga”, kazao je Čubrilović.

Nikola Špirić, bivši predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiHkazao je da je od Dejtona do danas BiH predstavljala međunarodni poligon, te da je vršeno pravno nasilje.

“Da se vodila izvan-institucionalna rasprava o svim otvorenim pitanjima i mi mislimo da se o svemu treba pričati u institucijama vlasti. Sem toga, željeli smo snažno da ukažemo na probleme 26 godina od Dejtona. Nalazimo se u situaciji da mnogi zagovaraju što je moguće šira ovlaštenja visokog predstavnika, umjesto da kažemo da će svako da crpi svoje institucionalne nadležnosti”, kazao je.

Ističe da se došlo u situaciju da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna svojom pozicijom u BiH.

“I da je međunarodni intervencionizam proizveo veliku dozu političkog parazitizma, posebno u Bošnjačkoj političkoj strukturi, koja ne žali da razgovara sa druga dva konstitutivna naroda, s ciljem da se nađe rješenje koje zadovoljava sve. Mi smo danas htjeli da pošaljemo poruku i da smo spremni da razgovaramo o svim otvorenim pitanjima i prestanemo jedni druge držati u zagrljaju neuspjeha, nego da razgovaramo licem u lice o svim otvorenim pitanjima. I da pozovemo sve relevantne međunarodne da se uključe u dijalog i pomognu da nađemo rješenja koja moraju počivati na unutrašnjem dogovoru”, kazao je.

Ognjen Tadić, bivši predsjedavajući Doma naroda PS BiH, kazao je da su svjedoci vremena u kojem su rukovodili radom parlamenata.

“Javnost je već duže vrijeme iznemirena u kakvom pravcu ide politika u RS, a samim tim i u RS. Zaista zaslužuje da im se pozitivno odgovori i kaže da su politički predstavnici, prije svega srpskog naroda, svjesni činjenice da je strano miješanje u ovoj zemlji postalo ne samo beskorisno, nego i izuzetno štetno”, kazao je.

Smatra da je ovo bio trenutak da se u krizi da jedna ovakva izjava, koja osuđuje sva kršenja dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Koja jasno ukazuje na sve ono što je MZ, ili jedan dio njenih predstavnika radio u okvirima svog mandata ili izvan okvira, ne poštujući demokratsku volju i principe, parlamente, ljudska građanka prava, vršeći direktnu ili posrednu torturu nad svim političkim neistomišljenicima. I da pozovemo ne samo domaću, već i međunarodnu javnost da pogleda na nas i vidi da se radi o jednoj političkoj zajednici koja ničim nije zaslužila da nema nikakva prava u svojoj kući”, istakao je.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...