Potpisana odluka o isplati pomoći, rudari se vraćaju u jame

Preporučujemo

Nakon što je potpisana odluke preduzeća Elektroprivreda BiH da svojim uposlenicima isplati jednokratne pomoći u iznosu od 750 KM, rudari su se vratili u jame.

Iz Elektroprivrede BiH za N1 su ranije naveli da je naloženo upravama rudnika da donesu identične odluke te isplate iznos od 750 KM.

Federalni ministar energije i rudarstva Nermin Džindić rekao je da će naredne sedmice održati sastanak sa predstavnicima rudara.

Kako nam je kazao, čeka se konkretan termin, ali je moguće da već u utorak bude sastanak.

“Da se pronađe najbolje rješenje za zahtjeve rudara, kako ove današnje koji se tiču jednokratne pomoći koju će dobiti i radnici EP-a, ali i pregovora o novom kolektivnom ugovoru, što je bio i razlog nedavnog kratkotrajnog štrajka upozorenja rudara iz Koncerna EP-a, s obzirom na to da aktuelni kolektivni ugovor ističe do kraja godine”, poručio je Džindić.

Podsjetimo, kako je za N1 kazao Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, radovi su obustavljeni u rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Tuzla, Kreka.

U jami Raspotočje se radilo na početku štrajka zbog zaštite opreme, međutim i oni su se ubrzo pridružili kolegama.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...